10 fakta du antagligen inte visste om Danmark

Danmark och Sverige har en minst sagt lång historia med varandra när det kommer till både krig och handel. Det närmsta krig som länderna sinsemellan är idag kan nog inte vara värre än fylleslagsmålen på Stena Line-båtarna. 72 av Danmarks öar var bebodda år 2008, trots att det finns över 100 styck. Här följer ytterligare tio fakta som du bör känna till om grannlandet! 01) Danmark har den äldsta monarkin i världen och har existerat i över 1 000 år tillbaka.

02) Danskarna kan ha det blåsigt! Den genomsnittliga vinden i landet är på 5,8 meter per sekund. Under orkanen ”Allan” den 28 oktober 2013 mättes det upp i hela 39,33 meter per sekund, med vindbyar på 53,19 meter per sekund. Då får man se till att hålla i hatten!

03) Danskarna har cirka dubbelt så många cyklar i landet jämfört med bilar. Cyklarna uppgår till ungefär 4,2 miljoner styck, medan det ”bara” finns runt 1,8 miljoner bilar i landet.

danmark1

04) Danskarna har mycket att vara stolta över. Och något man kan klappa dem på axeln för, är att Danmark anses vara det land på vår jord som anses vara minst korrupt av dem alla.

05) Kärleken har ingen ålder, brukar man säga. Och det har nog danskarna bevisat ganska väl. År 2009 gifte sig den 94-åriga bruden med sin 100-åriga brudgum. De yngsta paret som gifte sig samma år var den 19-åriga bruden som gifte sig med sin 18-åriga brudgum.

06) Danskarna har faktiskt en plats att surfa på, som kallas för ”Cold Hawaii”, och det är också en av de bästa stränderna i Skandinavien för surfing.

07) Var du än befinner dig i Danmark har du som längst bara 50 kilometer till närmsta strand till havet.

danmark2

08) Walt Disney besökte en gång ”Tivoli Gardens” i Köpenhamn och blev så inspirerad att han bestämde sig för att skapa något liknande i USA: Disneyland.

09) Engelsmännen är som bekant besatt i sin baconfrukost. Bacon började britterna att importera från danskarna år 1867. Med andra ord kan britterna tacka danskarna för sin dagliga frukost!

10) Danmark är världens femte största exportör av mat – trots landets lilla storlek.

BONUS) Färöarna, som ägs av Danmark, har dubbelt så många får än människor.

 

Läs även
norgeprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om Norge

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar