10 fakta du antagligen inte visste om datorer

Idag är datorer vardag för mänskligheten. I princip allt vi rör vid eller använder består på något sätt av kretskort eller andra datorstyrda enheter. Så här var det inte för femtio år sedan, och man kan minst sagt säga att utvecklingen har gått nästan skrämmande snabbt framåt. Här är tio intressanta fakta som du bör känna till om datorer.

01) Polisens utredare i USA missade komprometterande Google-sökningar som gjorts på Casey Anthonys dator. Anledningen var att polisen bara kollade historiken i Internet Explorer, och helt missade historiken i webbläsaren Firefox. Letar man fel hittar man aldrig bevis.

02) År 1978 stämde bolaget Apple Corps, som ägdes av ”The Beatles”, Apple Computer för varumärkesintrång på grund av det lika namnet. Slutdomen ledde till en förlikning företagen emellan, där Apple Computer kompenserade Apple Corps med 80 000 dollar, och lovade att aldrig någonsin ge sig in i musikbranschen – Apple Corps lovade i sin tur att aldrig ge sig in i datorbranschen.

03) Mary Kenneth Keller var den första kvinna i USA som utbildade sig till filosofiedoktor i datavetenskap. Efter utbildningen hjälpte hon också till att skapa programmeringsspråk, men det kanske mest intressanta är att hon dessutom var en katolsk nunna.

datorer1

04) De nya ”Texas Instruments”-miniräknarna (se bild över) har ABC-tangentbord istället för det klassiska QWERTY-tangentbordet. Anledningen till detta är att de skulle betraktas som datorer  med ett QWERTY-tangentbord och skulle inte tillåtas för standardiserat testtagande.

05) En Washington-bo vid namn Jay Matthew Riley fick en varning på sin PC från FBI där det stod att hans dator kommer att konfiskeras på grund av innehav av barnpornografi. Herr Riley överlämnade istället sig själv till polisen, och tacksamma var nog polisen minst sagt, för det visade sig att meddelandet som hade kommit upp på hans dator bara var ett virus. FBI hade alltså aldrig skickat ut någon meddelande över huvud taget.

06) En 15-åring har vid ett tillfälle hackat FBI, vilket orsakade att deras datornätverk låg nere i hela 21 dagar. Utöver detta har grabben även hackat Pentagons vapendatorer också.

07) September 1965 lanserade IBM sin första ”super”-dator som gick under det omständiga namnet 305 RAMAC (se bild nedan). Endast datorns hårddisk vägde över ett ton och kunde lagra fem megabyte.

datorer2

08) I många länder under 70-talet, bland annat Storbritannien, Polen, Nederländerna och Ungern, var kassettband populärt till datorer. Kort och gott var det så oerhört populärt att många radiostationer sände ut frekvenser av datorprogram, som lyssnarna kunde spela in på sina kassettband för att sedan använda i sina datorer. Den första digitala formen av piratkopiering?

09) Det finns ett skandinaviskt företag som arbetar på att ta fram ett översättningsprogram för hundar med hjälp av EEG-sensorer och mikrodatorer. En prototyp av detta ska redan finnas färdigutvecklad.

10) År 1988 drabbades världen av ett virus som mer eller mindre slog ut hela internet (som inte var så stort då som det är idag). Den snabbtänkande Pål Spiller lyckades dock hålla borta Norge från det paralyserande viruset med hjälp av att bokstavligen talat dra ur sladden för internet. Ja, det var med andra ord andra tider då.

 

Läs även
internetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om internet

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar