10 fakta du antagligen inte visste om delfiner

Delfiner (Delphinidae) är en familj i ordningen valar, som omfattar nästan 40 arter uppdelade i 17 släkten, med strömlinjeformade vattenlevande däggdjur. De förekommer i alla världshav, mest i grundare havsdelar vid kontinentalsocklar. Delfiner lever av animalisk föda, företrädesvis fiskar och bläckfiskar. De är sociala djur med tämligen hög intelligens och kommunicerar bland annat genom ekolokalisering. Men här är tio fakta som du kanske inte kände till om de söta små havskrabaterna! 


01År 2005 tränade den amerikanska armén upp 36 delfiner, som skulle utrustas med diverse vapen för att komma åt terrorister. Oturligt nog rymde alla delfiner och sedan dess har de aldrig återfunnits. Snopet.

02

Likt de flesta däggdjuren föds även delfiner med hår. Åtminstone när de föds och lever under sin unga period. Därefter tappar de sitt hår.

delfiner1
03Vissa forskare har förespråkat för att delfiner bör få liknande rättigheter som oss människor just på grund av deras hjärnstruktur, som är mycket lik vår egen. Likaså likheten när det kommer till det sociala. Dessa forskare kallar delfinerna för ”ickemänskliga personer”.

04År 2008 hjälpte en delfin två kaskeloter att visa vägen genom en smal kanal då de hade simmat vilse och inte hittade ut igen.

delfiner2
05Forskare har kunnat bevisa att delfiner ger varandra namn – med hjälp av olika ekolokaliseringsljud.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar