10 fakta du antagligen inte visste om demens06 Man kan säga att den näst vanligaste risken att drabbas av demens är om det finns många med demenssjukdom i släkten.  Det betyder dock inte att man kommer att drabbas för att flera är sjuka i släkten, men risken ökar. Den vanligaste risken för att drabbas av demens är att komma upp i riktigt hög ålder. Så ja, kort och gott är det på sätt och vis ärftligt.

07

Vad du än har hört, eller vad du än har läst, så finns det idag ingen botande behandling eller medicin som kan stoppa utvecklingen av just Alzheimers. Däremot har det visat sig att många kan ha god symptomlindring av medicinen. Idag kallas dessa mediciner ”symptomlindrande behandling” vid demens.

demens3
08Om du fortfarande är ung och tror att du håller på att bli dement behöver du inte oroa dig alltför mycket. Depression, förvirring, utmattning och en del andra tillstånd kan ge demensliknande symptom, men det betyder inte att du börjar att bli dement. Däremot är det viktigt att uppsöka läkare, eftersom något inte står riktigt rätt till – oavsett vad det är.

09

En omfattande alkoholkonsumtion under en längre tid kan leda till alkoholdemens. Alkohol i stora mängder är nervtoxiskt.

demens4
010I Sverige har cirka 70 000 – 90 000 Alzheimers sjukdom. Detta gör sjukdomen till den som är mest vanlig bland alla demenssjukdomar.

 

Läs även
depressionfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Depression

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar