10 fakta du antagligen inte visste om deodoranter

Deodorant är en hygienartikel som appliceras i armhålorna för att förhindra kroppslukt orsakad av bakterietillväxt. De allra flesta deodoranter är idag även antiperspiranter, vilket betyder motverkande mot svettning. Dessa innehåller aluminiumsalt och påverkar lukt samt förebygger svettning genom att täppa till svettkörtlar. Som tonåring använde du säkert lika mycket deodorant i veckan som du gör om året i vuxen ålder. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om just deodoranter!

01Farligt med för mycket aluminiumsalt…
Enligt nya rön från bland annat Frankrike upptas aluminiumet i antiperspirant-deodoranter av blodet. Denna aluminiumupptagning blir särskilt påtaglig om armhålorna har rakats kort tid före applikationen. Ett eventuellt samband mellan bruk av antiperspiranter och bröstcancer undersöks för närvarande, och i alla händelser anses höga aluminiumhalter i blodet vara kraftigt hälsovådligt.

02Dominerande i Europa respektive USA…
Deodorant kan förpackas som kräm, sprej, roll-on och stift. I Europa är sprej vanligt, liksom kräm och roll-on. I USA är fast eller gelform dominerande.

03Världens första kommersiella deodorant…
Den första kommersiella deodoranten, Mum, infördes och patenterades i slutet av 1800-talet av en uppfinnare i Philadelphia, USA. Produkten blev kortvarigt tillbakadragen i USA, men finns för närvarande tillgänglig på amerikanska detaljhandlare under märket Ban.

04

Kan möjligtvis orsaka bröstcancer…
En liten andel människor är allergiska mot aluminium och kan uppleva kontakteksem när de utsätts för deodoranter som innehåller aluminium. En studie från 1998 uppgav att användning av antiperspiranter som innehåller aluminium har varit knuten till den systemiska ackumuleringen av aluminium som troddes öka risken för Alzheimers sjukdom. En studie från 2007 påstod att personliga hygienartiklar är en möjlig bidragsgivare till kroppsbelastning av aluminium, och nyare bevis har kopplat bröstcancer med aluminium-baserade antiperspiranter.

05Svettlukten baserad på en enda gen…
Lukten i armhålorna är helt beroende av en enda gen (ABCC11) och att många östasiatiska (och nästan alla koreaner) behöver inte bära deodorant på grund av denna gen.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar