10 fakta du antagligen inte visste om diabetes

Diabetes mellitus, eller i dagligt tal diabetes, är en grupp endokrina sjukdomar, där mängden socker (glukos) i blodet är förhöjt. Diabetes är klassat som en folksjukdom, med cirka 400 000 drabbade bara i Sverige. Bara i Europa beräknas cirka 52 000 000 människor ha typ 1- eller typ 2-diabetes, och fler kommer det att bli. Detta på grund av människans onyttiga och söta kost. Här är ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om diabetes. 

01) Forskare har förutspått att det kommer att finnas cirka 30 000 000 nya fall av diabetiker år 2025 – endast räknat i Kina.

02) Det tidigaste dokumenterade omnämnandet av en sjukdom som kan betraktas som diabetesliknande, kan spåras till ett skrivet dokument i ett papyrusliknande material (1 500 år f.Kr.). Där beskrivs tydliga anvisningar på hur man kan minska sitt ständiga urinerande.

03) Ordet ”diabetes” kan spåras till den kända grekiska fysiologen Aretaeus av Cappadocia, som antagligen praktiserade strax efter Jesus födelse (exakt när är oklart). Han trodde dock att man utvecklade sjukdomen efter att ha fått ett ormbett.

diabetes1

04) Innan upptäckten av insulin år 1921, hörde det inte alls till ovanligheten att läkare ofta ordinerade sina patienter på så kallade ”svältkurer”, där det rekommenderades att de endast skulle äta gröt och liknande föda.

05) Cirka 90% av de med typ 2-diabetes lider av överviktighet.

06) Mörkhyade har snäppet lättare att få typ 2-diabetes än vad en ljushyad människa har. Cirka 74 av 1 000 mörkhyade personer får typ 2-diabetes, medan bara 36 av 1 000 ljushyade får samma diagnos. Likaså är det 27% fler mörkhyade som dör av sjukdomen jämfört med ljushyade.

07) Vissa studier har påvisat att en människa med diabetes också har lättare att utveckla alzheimers och andra demenssjukdomar jämfört med en som inte har sjukdomen. Varför det är på detta viset vet man inte riktigt.

diabetes2

08) Det är inte bara människan som lider av denna diagnos. Även hästar, illrar och jordekorrar har rapporterats att ha blivit diabetiker. I miljöer där djuren frikostigt matas av oss människor, såsom djurparker, har diabetes rapporterats hos delfiner, rävar och även en flodhäst.

09) Diabetes är den största anledningen till blindhet i åldrarna 20-74 år. Om diabetes hos människor upptäcks och behandlas i tid kan dock blindhet förhindras i upp till 90%.

10) Hjärtsjukdom har sjunkit bland icke-diabetiska kvinnor med 27%. Dessvärre har det faktiskt ökat med 23% för kvinnor.

BONUS) År 1996 dog en 16-årig kvinna i staden Altoona, Pennsylvania, USA, då hennes religiösa föräldrar vägrade att ge henne någon medicin. Istället förlitade de sig på böner. Föräldrarna blev senare dömda till dråp.

 

Läs även
brostcancerfokus2
10 fakta du antagligen inte visste om bröstcancer

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar