Välj en sida

Människokroppen är så fantastisk att jag knappt vet var jag ska börja. Och det kanske inte heller är något idé att påbörja någon långvarig text om något som både du och jag har – en kropp. Varje muskel, varje cell och varje organ har en livslång historia bakom sig. Här kommer därför tio fakta som du antagligen inte kände till om din egna kropp!

Avger enorma mängder energi…

Varje dag skapar ditt hjärta tillräckligt mycket energi motsvarande att köra en lastbil 3,2 kilometer.

Rester av dött skinn…

En stor mängd av det damm som finns under din säng är faktiskt rester av ditt döda skinn. Tänk på detta nästa gång du tappar något under sängen och lik förbannat måste krypa under mitt bland allt damm för att nå den.

Kommer ihåg över 50 000 dofter…

Din näsa kan komma ihåg hela 50 000 olika dofter! Och bara en enda av dessa dofter kan framkalla en uppsjö av olika känslor. Dessutom är näsan ett av de organ – tillsammans med öronen – som aldrig slutar att växa.

Så många atomer är vi gjorda av…

En vuxen människa är gjord av cirka 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 atomer. Det är ett par det.

Så mycket saliv producerar vi…

Under en livstid producerar en människa tillräckligt med saliv för att kunna fylla två medelstora swimmingpools. Så istället för att spara pengar under halva ditt liv kan du börja spotta i en kopp fram tills du åtminstone har en pool. Perfekt!

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...