10 fakta du antagligen inte visste om din kropp (del 2)

Kroppen har kunnat utföra oförklarliga fysiska ting genom årens gång, som vi människor aldrig har varken kunnat förklara eller förstå. Det kanske inte är så konstigt dock, vår kropp är trots allt rent ut sagt nästan magisk! Här följer del två av fakta som du bör känna till om din kropp!

01Män kan med stor sannolikhet ha utvecklat speciellt utformade ansiktsdrag – just för att kunna ta emot slag bättre. Forskare fann att ansiktsben vanligen bröts under slagsmål, men blev mer och mer motståndskraftiga med tiden som fortskred. Det hör inte till ovanligheten alls att mäns ben i ansiktet är mer tåliga än kvinnors ansiktsben.

02

Om du är lite äldre har du säkert vid flera tillfällen observerat att du tycker godis och livsmedel är mycket sötare idag jämfört med när du var yngre. Även om man kanske väldigt gärna vill tro att fallet är så, beror det hela snarare på att sötman får en annan effekt på kroppen när man vuxit färdigt. Ett barn har praktiskt taget inga gränser för hur mycket sötsaker man kan stoppa i sig, och känner inte ”mättnadskänslan” av sötman på samma sätt som en färdigvuxen människa gör.

dinkropp1
03Det har sedan länge bevisats att kalcium inte är så bra för dina ben som vitamin K. I motsats till vad många tror, är mjölken faktiskt inte det bästa för din benuppbyggnad. Om du vill bygga starka ben ska du istället äta bland annat avokado, persikor och bananer, som bevisligen ger ett avsevärt bättre resultat.

04

Arkeologer kan faktiskt skilja på kroppar som blivit funna från medeltiden, huruvida de var frontstridande soldater eller bågskyttar. Anledningen är att bågskyttar krävde så mycket kraft och styrka att det hela resulterade i deformerade ben hos individerna.

dinkropp2
05Levern är det enda mänskliga inre organ som kan regenerera sig själv; så lite som 25% kan regenerera tillbaka till en hel lever och fungera normalt.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar