10 fakta du antagligen inte visste om din mun

Munnen är människans kanske viktigaste del av kroppen. Med munnen kan vi äta vår föda, kommunicera och känna smaker. Vissa djur använder dessutom munnen för att göra sig av med avfallsprodukter – tack gode gud att vi inte tillhör den typen av djur! Här är tio fakta som du bör känna till om just din mun, som du säkerligen inte hade en aning om!01) Tungan är den enda muskeln i hela kroppen som inte samarbetar med skelettet.

02) Många sjukdomar är kopplade till vår orala hälsa, bland annat hjärtsjukdomar, diabetes och benskörhet.

03) Grönt te innehåller antiseptiska egenskaper, vilket kan bidra till att hålla ditt tandkött friskt.

munnen1

04) Se till att hålla stängd mun när du simmar! Klorinet i vattnet har en tendens att bryta ner emaljen på dina tänder.

05) Det finns cirka 10 000 smaklökar i munnen, varav de flesta är belägna på tungan.

06) Ingen människa har en likadan uppsättning tänder, vilket också innebär att vår uppsättning av tänder är precis lika unikt som våra fingeravtryck.

07) Under hela vår livstid producerar vi i snitt 37 854 liter saliv, vilket är tillräckligt för att fylla två medelstora swimmingpools.

munnen2

08) Att le hjälper dig att leva längre. Varje gång du ler producerar kroppen större mängder av antikroppar, vilket ger dig en immunitetsboost.

09) Sett till sin storlek är tungan den absolut största muskeln vi har i vår kropp.

10) Om du är högerhänt har du också en tendens att tugga din föda på höger sida. Är du däremot är vänsterhänt tenderar du istället att tugga din föda på vänster sida.

BONUS) Om du inte använder munskölj tenderar du att missa cirka 40% av rengöringen av dina tänder. Japp, det verkar ändå som att tandläkaren alltid haft rätt.Läs även
hjarnanfokus
10 fakta du antagligen inte visste om hjärnan

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar