Välj en sida

Alla har vi det, men alla kanske inte har det på huvudet. I Sverige är vi ganska vana vid att se blondiner vart vi än går, men visste du att det är en ytterst sällsynt hårfärg sett till jordens hela befolkning? Vissa använder fler hårprodukter än andra, och en del lägger avsevärt mer pengar på frisörer än vad många andra gör. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om just ditt hår!

Håret blir längre när det är blött…

När ditt hår är blött, förutsatt att det är friskt på alla sätt och vis, kommer det att bli upp till hela 30% längre än när det är torrt! 

Kåt ofta? Då växer håret snabbare…

Någon kanske underlig fakta som du med största sannolikhet inte visste om, är att förväntan på sex får ditt hår att växa snabbare för stunden!

Blondiner är sällsynta…

Vi i Sverige ser blondiner var vi än tittar – men visste du att det bara är cirka 2% av världens befolkning som faktiskt är blonda?

Men rödhåriga är ännu mer sällsynta…

Att vara naturligt rödhårig är kanske inte helt oväntat den mest sällsynta hårfärg vi har. Endast cirka 1% av befolkningen föds med rött hår här i världen. Den högsta andelen av rödhåriga finns i Skottland, där hela cirka 13% föds med rött hår! 

Hårfärgning har blivit vanligare…

År 1950 hade bara cirka 7% av alla kvinnor vid något tillfälle färgat håret. Idag, cirka 65 år senare, har hela 75% av alla kvinnor över 18 år vid något tillfälle färgat håret.

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...