10 fakta du antagligen inte visste om Djingis khan

06Ville begravas på okänd plats…
På Djingis khans order begravdes han i en omärkt grav på en okänd plats någonstans i Mongoliet. För att dölja platsen där han blev begravd, eliminerade begravningseskorten alla i sin väg. Enligt legenden begärde Djingis att en flod skulle läggas om över hans grav, så att han aldrig skulle bli störd.

07

Föddes inte till Djingis…
Hans födelsenamn var inte Djingis, som många tror, utan egentligen föddes han till Temujin, och var döpt efter en mäktig krigsherre

08Dödade sin halvbror redan som barn…
Tillsammans med sin bror Kasar dödade han sin äldre halvbror Begter/Bektar efter en dispyt om familjens försörjning. När detta skedde var Djingis endast tio år gammal.

09

Blev slav som 15-åring…
Vid 15 års ålder blev han förslavad av en angränsande mongolisk stam, men lyckades fly med hjälp från en vakt. Detta förbättrade hans rykte och gav honom värdefulla allierade. Året därpå, som 16-åring, gifte han sig med Börte och blev därmed också allierad med hennes stam. Enligt tradition hade han flera fruar, men endast Börte var kejsarinnan.

010Fadern till dagens Monogliet…
Idag är Djingis khan mycket populär och i princip ikonförklarad i Mongoliet, med sitt ansikte som visas på sedlar och ett antal konsumentprodukter . Han betraktas som fadern till dagens mongoler.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om romerska riket

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar