10 fakta du antagligen inte visste om djurparker

Alla har vi nog vid minst ett tillfälle besökt en djurpark – antingen i Sverige eller utomlands. Ett par kanske gjorde sin första utflykt till en djurpark med sin skolklass som barn. Andra med familjen. Med så många djur på ett och samma ställe kan det inte annat än hända roliga, märkliga och även tragiska saker. Här är tio av dem som du bör känna till!01) Maruyama Zoo i Japan försökte utan framgång att para ett par hyenor mellan år 2010 till 2014, innan de insåg att de båda var hanar.

02) Under utbrottet av andra världskriget valde London Zoo att avliva samtliga djur som kunde vara en fara för allmänheten. Detta utifall att London skulle bombas av tyskarna och de farliga djuren skulle lyckas fly djurparken.

03) Mike Tyson erbjöd en gång en djurpark 10 000 dollar för att öppna buren till en gorilla som mobbade besökare (och Tyson), så han kunde ”ge han på nosen”. Djurparken tackade så klart nej till erbjudandet.

djurparker1

04) År 1987 lyckades en schäferhund, Gabi, som vaktade Belgrad Zoo med bedriften att jaga ikapp och besegra en flyende jaguar och dessutom räddade livet på en zooanställd. Snacka om hjältemod.

05) En orangutang vid namn Fu Manchu rymde upprepade gånger från sin bur på en djurpark, med en nyckel som han hade skulpterat med hjälp av en ståltråd. Varje gång hans djurskötare inspekterade honom gömde han nyckeln i sin mun. Smart orangutang, med andra ord.

06) Under 1800-talet kunde du komma in gratis på Londons Zoo, förutsatt att du gav dem din katt eller hund, som de kunde mata lejonen med.

07) 19 babianer sändes från Paris Zoo till en nationalpark i England år 2004. De kunde inte förstå engelska kommandon men var helt kognitiva med franska ord. Detta tvingade de engelska djurskötarna att lära sig franska fraser.

djurparker2

08) Dvärgschimpanser, en av våra mest närbesläktade primater, är sällan – om någonsin – en attraktion på djurparker. Detta eftersom de ständigt har sex (både oralt och genitalt) med varandra, oberoende av deras egen ålder eller kön. Kul att åtminstone någon får till det!

09) Kina äger rättigheterna för samtliga pandor som finns på djurparker världen över. En djurpark utanför Kina kan aldrig äga en panda, och hyran brukar ligga på ungefär 1 000 000 dollar årligen. Ett hyreskontrakt brukar strecka sig under en tioårsperiod.

10) Chendra, en asiatisk elefant bosatt på Oregon Zoo, gillar att ta morgonpromenader med sin djurskötare innan djurparken öppnar för att träffa de andra djuren. Sjölejonen är hennes absoluta favorit.

BONUS) Djurparker tar ofta gärna emot donerade julgranar för att mata sina djur med.

 

Läs även
djurfokus
10 fakta du antagligen inte visste om djur

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar