2
2 poäng

Döda Havet, som till öst gränsar till Jordan och om väst landet Israel och Västbanken, är minst sagt en unik plats på vår jord. Mest känd för de höga saltnivåerna flockas turister världen över för att flyta omkring på sjön. För ja, det är egentligen en sjö, trots dess förvirrande namn. Här är tio fakta som du antagligen inte visste om den populära sjön sedan tidigare!

Döda Havet är egentligen en endorheisk saltsjö…

Döda Havet ligger belagt 423 meter under havets yta, vilket gör det till den endorheiska saltsjön som är placerat lägst på jorden.

Störst sjö med högst saltnivå…

Med en saltnivå på 33,7% är Döda Havet den största sjön med högst saltnivå. Däremot finns det ett par sjöar belägna i Garabogazköl med en högre saltnivå.

Används i ”helande syfte”…

Sjön har blivit en central punkt för hälsoforskare från världens alla hörn. Mineralerna och de låga pollennivåerna i sjön sägs vara hälsosamt för människan, och det hör inte alls till ovanligheterna att stora grupper anländer som vill nyttja havets ”helande kraft”.

Drick inte vattnet…

Döda Havet har en saltnivå på hela 8,6 gånger högre än vad ett genomsnittligt hav har. Om man nu ska jämföra sjöar med hav.

Närliggande motorväg 400 meter under havets yta…

Den närliggande bilvägen vid havet, Highway 90, är den djupaste vi har på jorden, tack vare att sjön är så djupt belagt under havets yta.

Över 300 meter djup…

Döda Havet är den djupaste saltsjön vi har här på jorden, där botten kan nås på hela 306 meter som djupast.

Gigantisk sjö…

Eftersom Döda Havet i själva verket är en sjö har den blivit tvungen att uppmätas som det också. Som längst är den 15 kilometer lång åt ena hållet och 50 km åt andra.

Inget annat än bakterier kan leva i sjön…

Eftersom sjön har en så hög saltnivå kan heller inget liv frodas där. Därav namnet ”Döda Havet”. Helt sant är detta dock inte, under regnperioder har man stött på en mängd olika bakterier i sjön. Precis, bara bakterier. Inget annat kan leva i så höga saltnivåer.

Bitter smak…

Till skillnad från vårt vanliga bordssalt smakar saltet från sjön väldigt bittert. Inget att rekommendera för munnen med andra ord. Däremot används den här typen av salt till att förhindra en drös olika hudsjukdomar.

Inte bara turismen som är lönsam…

Cirka hälften av de närliggande byarnas inkomst härstammar ifrån ingredienser från sjön, som säljs över hela världen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win