10 fakta du antagligen inte visste om Döda Havet

Döda Havet, som till öst gränsar till Jordan och om väst landet Israel och Västbanken, är minst sagt en unik plats på vår jord. Mest känd för de höga saltnivåerna flockas turister världen över för att flyta omkring på sjön. För ja, det är en Saltsjöbaden, trots dess namn. Här är tio fakta som du antagligen inte visste om Döda Havet. 

01) Döda Havet ligger belagt 423 meter under havets yta, vilket gör det till det än sjö som är placerat längst ner på jorden.

02) Med en saltnivå på 33,7% är Döda Havet den största sjön med högst saltnivå. Däremot finns det ett par sjöar belägna i Garabogazköl med en högre saltnivå.

03) Döda Havet har en saltnivå på hela 8,6 gånger högre än resterande hav.

dodahavet1

04) Döda Havet har blivit en central punkt för hälsoforskare från världens alla hörn. Mineralerna och de låga pollennivåerna i sjön sägs vara hälsosamt för människan, och det hör inte alls till ovanligheterna att stora grupper anländer som vill nyttja havets ”helande kraft”.

05) Den närliggande bilvägen vid havet, Highway 90, är den djupaste vi har på jorden, tack vare att Döda Havet är så djupt belagt under havets yta.

06) Döda Havet är den djupaste saltsjön vi känner till på jorden, där botten kan nås på hela 306 meter som mest.

07) Eftersom Döda Havet i själva verket är en sjö har den blivit tvungen att uppmätas den också. Som längst är den 15 kilometer lång åt ena hållet och 50 km åt andra.

dodahavet2

08) Eftersom sjön har en så hög saltnivå kan heller inget liv frodas där. Därav namnet ”Döda Havet”. Helt sant är detta dock inte, under regnperioder har man stött på en mängd olika bakterier i sjön. Precis, bara bakterier. Inget annat kan leva i så höga saltnivåer.

09) Till skillnad från vårt vanliga bordssalt smakar saltet från Döda Havet väldigt bittert. Inget att rekommendera för munnen med andra ord. Däremot används den här typen av salt till att förhindra en drös olika hudsjukdomar.

10) Cirka hälften av de närliggande byarnas inkomst härstammar ifrån ingredienser från Döda Havet, som säljs över hela världen.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar