10 fakta du antagligen inte visste om dofter

Doft eller lukt kallas förnimmelsen av luktsinnet. I naturen är dofter (som människan och andra djur uppfattar) mycket vanligt förekommande; många växter och särskilt frukter brukar vara starkt doftande. Många ämnen, inom den rena kemin, brukar vidare dofta; särskilt lågmolekylära estrar anses ofta väldoftande. Mat brukar i regel vara väldoftande, vilket är speciellt viktigt då smaken är beroende av lukten. Men vi människor är långt ifrån de med bäst luktsinne, och här följer tio fakta som du bör känna till om just dofter!01Har du luktat på vatten någon gång? För oss människor luktar det inte direkt någonting, men annat är det för elefanter – de kan känna doften av vatten på över 20 kilometers avstånd!

02

Om du blir kidnappad och någon binder dina ögon, kommer du ha svårt att skilja på doften mellan parmesanost och en spya. Sen kan man fråga sig varför en kidnappare skulle tvinga dig till att lukta på det.

lukter1
03År 1987 satte företagen Baltimore Gas och Electric Company ut klistermärken som doftade gas. Anledningen var att uppmärksamma människor på hur en gasläcka skulle dofta för att förhindra olyckor. Problemet var bara att deras doftande klistermärken fungerade lite väl bra och företagen blev nedringda för falska alarm och gasläckor.

04Doften av nyklippt gräs är faktiskt en form av försvarsmekanism av gräset. När gräset angrips släpper de ut en kemiska förening som potentiellt kan locka till sig rovdjur som skulle kunna livnära sig på angriparen. Dock brukar angriparna i största mån bestå av larver eller liknande småkryp.

lukter2
05Forskning har påvisat att deodoranter och parfymer förbättrar sannolikheten att finna en partner avsevärt. Anledningen sägs vara att vi människor dras till andra som inte doftar som oss själva.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar