10 fakta du antagligen inte visste om Dracula

Det går aldrig att förneka att Dracula en gång i tiden faktiskt har funnits i verkligheten. Då kanske mer känd som Vlad III (eller ”Vlad the Impaler”). Man vet inte exakt när Vlad III föddes, men gissningar lutar mest mot 1431. Hans död vet man dock med säkerhet, som var år 1476. Dracula var en furste av Valakiet i nuvarande södra Rumänien åren 1448, 1456-1462 och 1476. På senare år har fursten kommit att bli en skräcksaga bland folket, och idag är han mer bestående av skönlitteratur än verklighet. Som furste kämpade verklighetens Dracula mot det Osmanska rikets expansion, och här är tio fakta som du antagligen inte kände till om Rumäniens mest kända profil. 


01Draculas pappa kallades för ”Dracul”, som betyder ”drake” enligt vissa källor och ”djävul” enligt andra. Anledningen till hans smeknamn var för att han tillhörde klanen ”The Order of Dragon” och var en högt uppsatt man som slogs mot ottomanska riket.

02

Däremot var Draculas mamma helt okänd. Forskare tror dock att hans pappa var gift med en prinsessa av Moldavien vid namn Cneajna. Men eftersom pappan hade så många älskarinnor hela tiden är det omöjligt att säga vem som var Draculas riktiga mamma.

dracula1
03Dracula levde i en tid av ständigt krig. Transsylvanien var på gränsen av två stora imperier: det ottomanska riket och de österrikiska habsburgarna. Han fängslades i unga år, först av turkarna, som transporterade bort honom i kedjor, och på senare år av ungrarna. Hans far blev mördad och hans bror, Mircea, blev förblindad när han fick smält järn hällt i sina ögon – därefter blev han levande begravd. Inte undra på att Dracula blev känd som en ond vilde på senare år.

04Historiker talar för att han var gift hela två gånger. Hans första fru har inte kunnat identifieras, men tros ha varit från Transsylvanien eller ha kommit från en adlig familj. Med hans första fru fick de tillsammans en son, Mihnea cel Rau. Efter hans tid som fängslad i Ungern gifte han sig en andra gång, med Ilona Szilagyi – en kvinna som kom från en adlig far. Tillsammans fick de två söner, men ingen av dem tog över sin fars roll som furste.

dracula2
05Vlad III blev furste först efter att ha tagit död på tusentals turkar och andra fiender. Han blev mest känd för sättet han gjorde det på, som ansågs av många som grisigt. Hans sätt att döda på hade han lära sig under tonåren, när han var en politisk krigsfånge hos det ottomanska riket.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar