10 fakta du antagligen inte visste om Dubai

Dubai omfattar 3 900 km² till ytan och har cirka 2,5 miljoner invånare. Dubai har en öppnare hållning till utländska seder än flertalet av de andra emiraten och utbudet av nöje, underhållning och andra attraktioner är väldigt omfattande. Bland annat tillåter dess stad servering och inköp av alkohol som serveras på samtliga större hotell och kan även inhandlas i speciella spritbutiker och på flygplatsen. Ingen stad har vuxit fram lika fort som Dubai har gjort, och dess rikedomar går knappt att ens mäta. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om arabernas stolthet!01) Det finns bankomater i staden där du kan få ut guldtackor istället för pengar. Det låter kort och gott som något man gör varje fredag.

02) En brittisk man dömdes till fyra års fängelse i Dubai efter att tullen hittat cannabis, som vägde mindre än ett korn av socker, i sulan på hans sko. Han blev dock senare benådad.

03) I Dubai kör man inte gamla bilar av märket Volvo eller Saab, minsann. Dubais polisflotta består nämligen av bland annat Lamborghinis, Ferraris och Bentleys. Detta för att de ska kunna köra ikapp fartdårar av andra snabba sportbilar.

dubai1

04) Dubai har inget adressystem, inga postnummer, inga riktnummer och inget ordentligt postsystemet. För att ett paket ska kunna komma fram till rätt person måste avsändaren lämna en korrekt vägbeskrivning till destinationen på förpackningen.

05) Staden i fråga har heller inget riktigt fungerande avloppssystem. därför får stora lastbilar frakta bort avföringen utanför staden. Ett riktigt skitjobb, kan tyckas!

06) Efter den globala finanskrisen år 2008 var det många som lämnade sina exotiska bilar på Dubais flygplats. Majoriteten av de kvarlämnade lyxbilarna var köpta på kredit, och när finanskrisen kom hade inte ägarna råd med avbetalningarna när det skedde arbetsnedskärningar hos var och vartannat företag.

07) En av Dubais mest kända byggnationer håller på att sjunka ner i vattnet – ”The World Islands” (se bilden nedanför).

dubai2

08) Dubais huvudsakliga inkomster har sedan länge varit dess olja. Men visste du att staden också är en storsatsare på solenergi?

09) Dubai är som sagt belagt mitt i öknen. Men det har inte hindrat araberna från att bygga en gigantisk golfbana – som kräver hela 68 500 kubikmeter vatten, varje dag (!).

10) Cirka 25% av världens alla byggkranar är stationerade i Förenade Arabemiratens Dubai.

 

Läs även
manhattanprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om Manhattan

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar