10 fakta du antagligen inte visste om e-post

Vår mest självklara och naturliga del av vårt tekniska samhälle, e-post, var inte alls lika självklart förr. Det krävdes minst sagt stor datorkraft och kunnigt folk för att få e-postsystemet i drift. Man kan tro sig veta allt om e-post, men här följer tio fakta som du antagligen inte hade en susning om.

01) Ray Tomlinson fick den stora äran att skicka det första e-postmeddelandet någonsin. Hans huvuduppgift var egentligen inte att utveckla e-post, utan jobbade på ett par användbara applikationer för Arpanet (som senare kom att bli dagens internet). Dock valde Ray att lägga sin tid på e-postutvecklandet också, då han ansåg att idén inte var dum alls. Men vad skrev han i sitt första e-postmeddelande? Ja, ärligt talat så minns han inte det, men hans största gissning är att han bör ha skrivit ”testing 123” eller ”qwertyuiop” (den översta raden på tangentbordet). Tyvärr får mysteriet nog också förbli just ett mysterium.

02) Lösenordet vi väljer för vår inloggning till e-post brukar oftast vara personligt. Men efter att Hotmail blev hackade år 2009 visade det sig att det absolut mest populära lösenordet var ”123456”, som hela 10,000 medlemmar brukade.

03) Trots att e-post var välanvänt av oss människor redan på 90-talet fick inte snabel-a-tecknet (@) någon morsekod förrän 2003. Hur lyder morsekoden för snabel-a, undrar säkert du? Jo, såhär: ˖ _ _ ˖ _ ˖

epost1

04) Kärt barn har många namn, brukar man säga. Likaså gäller det snabel-a. På tyska säger man ”apsvans” (apestaart), och på italienska kallar man den ”lilla snigeln” (chiocciolina). Namn som snabel-a går under i andra länder är bland annat ”mussvans”, ”sovande katten”, ”lilla ankan”, ”hunden”, ”lilla masken” och mycket annat.

05) I princip alla av oss, 90%, besvarar ett e-postmeddelande inom ett dygn. Men hela hälften av alla dessa besvarar e-postmeddelandet i snitt redan efter 47 minuter.

06) Microsofts medgrundare, Bill Gates, har använt samma e-postadress sedan 1982. Prova att maila honom! Vem vet, du kanske får ett svar? Vill du komma i kontakt med en av världens rikaste män når du honom på billg@microsoft.com.

07) I säsong 14 avslöjar Homer sin e-postadress i den animerade TV-serien ”The Simpsons”, chunkylover53@aol.com. Teamet bakom ”The Simpsons” såg det hela som en rolig grej, och Matt Selman försökte att svara alla inkommande mail i Homer Simpsons namn. Dock hade de inte räknat med att hundratals mail dagligen skulle ramla in i inkorgen, och till slut fick skaparna bakom serien ge upp. På senare hand blev även e-postkontot hackat, och alla som hade lagt till chunkylover53@aol.com i sin AOL-vänlista fick ett e-postmeddelande skickat till sig om att de snart kommer att erhålla exklusivt material från ”The Simspons”. Något material dök givetvis dock aldrig upp. D’oh!

epost2

08) Under Bill Clintons presidentämbete (1993-2001) skickade han endast två e-post. Det ena var till astronauten John Glenn, när han befann sig i rymden, och det andra var bara för att testa systemet.

09) Ungefär 294 miljarder e-post skickas dagligen. Dessvärre är majoriteten av dessa spam.

10) E-post är ett fenomen som mer eller mindre håller på att dö ut. Utvecklingen går framåt, kort sagt. Cirka 13.36% av alla e-post öppnas och läses i mobilen. Resterande brukar aldrig kollas igenom alls.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar