10 fakta du antagligen inte visste om ecstasy

06Leder till uttorkning…
Om ecstasy tas i hög dos, stör det kroppens temperaturreglerande förmåga och kan leda till en ökning av kroppstemperaturen. Som sådan är det viktigt att ersätta de vätskor som förloras genom svettningar. Men MDMA orsakar också att kroppen släpper ut ett hormon som begränsar urinproduktionen och därför kan det störa kroppens saltbalans på grund av ett för stort vattenintag. Detta kan skada kroppen och vid vissa oförutsägbara tillfällen kan det även leda till döden.

07

Flest fall av överdoser…
Att ta fler tabletter i samband med att effekten från föregående tabletter har börjat ge vika har lett till flest fall av dödliga överdoser

08Tufft att sluta…
Att sluta med ecstasy efter en period av långvarig användning är utmanande och leder ofta till depressionsperioder. I början kan det leda till värk, utmattning, depression, begär, ångest och oroliga sömn bland annat. Det tar ungefär en vecka att finna sig i utmaningen och kan ta upp till en månad innan symptom börjar att avta.

09

Högt riskbeteende hos brukare…
Medan man utvecklar ett beroende av ecstasy visar användarna i regel ett högt riskbeteende, som är en av de största farorna med drogen. Brukarna tenderar att delta i mycket riskabla aktiviteter som att klättra på hustak med mer på grund av det psykedeliska tillståndet och den falska euforin orsakad av drogen.

USA förenklade det polisiära arbetet mot ecstasy…
Den explosionsartade ökningen av Ecstasyanvändandet fick de amerikanska myndigheterna att reagera. En politisk strid om MDMA tog sin början och den 23 mars 1988 klassificerades MDMA permanent som ”Schedule 1”, vilket innebar att den ansågs vara bland de farligaste drogerna och helt saknade medicinskt och terapeutiskt värde. Klassificeringen skulle förenkla polisiärt arbete mot drogerna.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om droger

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar