10 fakta du antagligen inte visste om Eddie Meduza06 1981 kom det stora genombrottet med plattan ”Gasen I Botten” som sålde guld med klar marginal (på den tiden var var guld = 50 000 sålda ex). När ”Mera Brännvin” spelades i radio resulterade det i en anmälan till radionämnden. Plattans trummis hette för övrigt Börje Lundin.

07

Skivkontraktet med CBS löpte ut och Eddie satt i en guldsits efter succén. Det bästa erbjudandet kom från Bert Karlssons Mariann Records där Eddie Meduza senare släppte två plattor. Den första var ”För Jaevle Braa!” vars omslagsfotografering resulterade i en mängd liknande bilder som under 90-talet har använts som omslag på flera plattor.

eddiemeduza3

081982 åkte Eddie ut på sin första turné, som blev en vrålsuccé och året efter kom live-plattan ”Dåren E Lös”, där de sista sekunderna är inspelade baklänges. På den plattan lirar John Norum gitarr. Efter 1983 blev det ett långt konsertuppehåll under resten av 80-talet. Under första turnén började Eddie konsumera alltmer alkohol, vilket även ledde till en dom för rattfylla.

09

Pengarna som hade rullat in under succéåren 81-83 placerades i ett hus i Ingelstad i Småland där Eddie Meduza i ett uthus byggde ”Studio Ronka” med 16 kanaler, och kunde äntligen få bra ljudkvalité på sina heminspelningar.

eddiemeduza4

010Eddie blev som så många andra artister osams med Bert Karlsson och var år 1984 tillbaka på CBS. Bert har ju sedan fått ett antal hyllningsspår, till exempel ”Herr Karlsson Är Ett Svin”, ”Studiostädare Börje Lundin” och även ”Bert Karlsson Blues”. Plattan ”West A Fool Away” skapade stora rubriker då den drogs tillbaka redan efter en vecka och en låt byttes ut, men trots det blev det ingen större försäljningsframgång.

 

Läs även
volvofokus
10 fakta du antagligen inte visste om Volvo

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar