10 fakta du antagligen inte visste om eld

06En enda brandpost i San Francisco överlevde en massiv jordbävning under år 1906 och kunde därmed understödja brandmän för att rädda distriktet Mission. Till minne av händelsen som ägde rum har brandposten sedan år 1906 stått målad i en guldfärg.

07

Under andra världskriget skickade Japan över 9 000 ”brandballonger” mot Nordamerika. Hela 1 000 av dem lyckades ta sig till sin destination och dödade totalt sex amerikaner.

eld3
08Nu för tiden har de flesta brandstationer i USA en stång som brandmännen glider ner på. Men innan dess hade samtliga brandstationer istället en spiraltrappa ner. Anledningen till att det var just en spiraltrappa berodde på att hästarna – som på den tiden körde brandutrustningen – hade lärt sig att gå upp för de raka trapporna.

09

Den 19 augusti år 1980 började ett saudiarabiskt flygplan att fatta eld kort efter starten. Planet lyckades dock att ta sig ner på marken oskadd, men när brandpersonalen kom fram till planet och öppnade dörrarna hade redan samtliga 301 passagerare avlidit av brandröken.

eld4
010Kalifornien, USA, är en ofta drabbad delstat när det kommer till framförallt skogsbränder. När brandpersonalen inte räcker till får fängslade män hjälpa till med släckningsarbetet.

 
Läs även
stalfokus
10 fakta du antagligen inte visste om stål

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar