Välj en sida

Idag är elefanten det enda levande snabeldjuret och är sorgligt nog på väg att utrotas på grund av all tjuvjakt. Elefanter har använts som hjälpreda för både jord- och skogsbruk i tusentals år. I Sverige kan man beskåda levande elefanter på Borås Zoo och Kolmårdens djurpark. Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om Dumbo och Babar!

En hörsel och ett luktsinne som heter duga…

En elefant kan höra trumpetljudet från en annan elefant ända upp till åtta kilometer bort. En elefant kan även känna lukten av vatten ända upp till 19 kilometer bort.

Pyttesmå spermier…

En mus spermier är större än vad en elefants spermier är. Visserligen är det inget man kan se med blotta ögat, eftersom varje utlösning innehåller miljontals spermier. Men har du en mus, en elefant och ett laboratorium tillgängligt så kan du kolla upp det hela på egen hand.

Tjuvskytte ett jätteproblem…

Ungefär 100 elefanter dödas varje dag endast för deras elfenbens skull. 1989 förbjöds all handel med elfenben som har bearbetats efter år 1947, detta skedde på grund av att ca 700 000 afrikanska elefanter dödades under 80-talet.

Tyngre än man kan tänka sig…

Det är ingen dans på rosor för en tjuvjägare att såga av ett par betar från elefanten och bära bort dem. De kan nämligen väga upp till hela 200 kilo.

Dubbelt så tung…

Den största elefanten man någonsin funnit vägde omkring 11 ton och var nästan fyra meter hög. Annars brukar de i regel väga lite mer än 5 ton som fullvuxna.

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

Leoparder (Panthera pardus) är ett av de fyra stora kattdjuren av släktet Panthera. De förekommer i Afrika och i södra delar av Asien. Arten kännetecknas av svarta fläckar på orangegul päls, men inte alla individer har denna färgsättning. En svart individ benämns i...

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

Pudlar finns i hela fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I en undersökning från 2012/2013 räknades pudeln in som världens tredje vanligaste hundras och var ursprungligen en...