10 fakta du antagligen inte visste om elektricitet

Ordet elektricitet härstammar från det grekiska ordet bärnsten (elektron). Ordet myntades av britten William Gilbert år 1600 vid hans experiment med statisk elektricitet. Sedan dess har allt gått i en rasande fart, och idag kan vi ta fram elektricitet med hjälp av vatten, vind och en hel drös av andra sätt. Här är tio fakta som du bör känna till om det som vi idag tar för så givet och mer eller mindre styr våra liv. 01) Elektriciteten introducerades i Etiopien 1896 efter att kejsaren Menelik II beställde två nyuppfunna elektriska stolar, som skulle användas till dödsdömda. Det tog dock inte lång tid innan kejsaren upptäckte att de var ganska värdelösa utan elektricitet.

02) År 1746 genomförde Jean-Antoine Nollet ett experiment där 200 munkar bildade en cirkel (på 1,6 km i omkrets) och var ihopkopplade med järntråd. Han lät elektricitet passera genom dem och upptäckte att samtliga munkar fick en stöt samtidigt. Han drog slutsatsen att hastigheten på elektricitet var mycket hög.

03) År 1963 köpte Quebecs regeringen i Kanada ut alla privatägda elkraftbolag och nationaliserade elen. Idag är 96% av Quebecs elektricitet från vattenkraft, och det har ett av det billigaste elpriset i Nordamerika samtidigt som de tjänar miljarder i intäkter. Det låter kort och gott som något alla vinner på.

elektricitet1

04) Den lilla digitala klockan på en mikrovågsugn drar totalt mer el under sin livstid än vad det gör att faktiskt värma din mat – förutsatt att mikrovågsugnen används i en normalförbrukning.

05) År 2005 bar en australisk man en nylonjacka tillsammans med en ullskjorta. Det hela resulterade i att han råkade bygga upp 40 000 volt av statisk elektricitet, vilket resulterar i brända mattor, smält plast och en massiv evakuering.

06) Lågor av eld leder elektricitet.

07) Benjamin Harrison (se bild), USA:s 23:e president, var den första presidenten med att ha elektricitet i Vita Huset. Han vågade dock aldrig röra någon strömbrytare, eftersom han var för rädd för att få en stöt. På så vis var Benjamin Harrison ingen flitig användare av Vita Husets tillgång på elektricitet.

elektricitet2

08) Malmtågen i Sverige som reser ner mot kusten av landet genererar fem gånger så mycket el mot vad som används. På så vis genereras en del av electriciteten till närliggande städer och returresorna för andra tåg.

09) På 1950-talet upptäckte en forskare på amerikanska Tulane University var punkten för sexuellt tillfredsställande sitter i hjärnan. Genom att ge en kvinnlig kollega små elektriska impulser till hjärnan lyckades han med bedriften att ge henne en orgasm som varade i trettio minuter. En del kan tillfredsställa kvinnor, minsann!

10) En professor i Japan upptäckte att blixtnedslag kan fördubbla storleken och mängden på svamp i naturen. Han bestämde sig för att undersöka fenomenet och kom fram till att el tillgodoser marken med ett enzym som sporrar tillväxten.

 

Läs även
ljusfokus
10 fakta du antagligen inte visste om ljus

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar