Välj en sida

Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga när det kommer till elproduktionen. Frågan om kärnkraft har alltid varit väldigt kluven och debatterna blev riktigt häftiga efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl, Ukraina. Med detta sagt bjuder vi i alla fall på lite fakta som kan vara kul att känna till om just elproduktion!

Därför bör kolkraftverk förbjudas…

Askan som avges från ett kolkraftverk är cirka hundra gånger mer skadligt för den omgivande miljön än ett kärnkraftverk som producerar samma mängd energi.

Det lönar sig uppenbarligen att läsa…

En malawisk tonåring vid namn William Kamkwamba (på bilden nedanför) lärde sig hur man bygger en väderkvarn av enbart skräp. En väderkvarn byggdes ihop och därefter hade han genererat ström till sin by. Därefter byggde han ytterligare en väderkvarn, som var tillräckligt stor för att kunna driva bevattningspumpar. Allt detta lärde han sig från böckerna på det lokala biblioteket.

En grön granne…

Den 28 oktober år 2013 producerade grannlandet Danmark 100% av sin energi från enbart vindkraftverk. Och inte nog med detta, klockan 14.00 samma dag producerade de hela 122% av landets totala behov. Ett grönt Danmark, milt sagt!

Hämtar hem sopor från Norge…

Sveriges återvinningsprogram är så framgångsrikt att vi ber Norge om att få ta hand om även deras sopor. Detta för att kunna driva eget avfall-till-kraftverk för elproduktion, eftersom det inte finns tillräckligt med icke-återvunnet avfall i vårat avlånga land. Härliga bekymmer, som man så fint brukar säga.

Kärnkraftverk har räddat nästan 2 miljoner liv – bara i USA…

Kärnkraftverken har förhindrat ett genomsnitt på över 1,8 miljoner dödsfall mellan 1971-2009 i USA som en följd av lägre luftföroreningar tack vare minskad kolanvändning, enligt NASA.

10 fakta du antagligen inte visste om val

10 fakta du antagligen inte visste om val

Alla vet vi nog vad ett demokratiskt val är. Somliga har tur att få uppleva det som en självklarhet, medan andra mindre lyckligt lottade får kämpa och slåss för något som borde vara en självklarhet överallt. I skrivande stund är vi inne i slutskedet av det amerikanska...

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

Jordbruk är - som de flesta vet - människans nyttjande av mark genom bearbetning av åkrar och betesmark i syfte att producera exempelvis djurfoder, livsmedel eller råvaror för energi- och industriändamål. Det hör inte till ovanligheten att jordbruk kombineras med...

10 fakta du antagligen inte visste om marknadsföring

10 fakta du antagligen inte visste om marknadsföring

Marknadsföring används för att få nuvarande och potentiella kunders intresse till sitt företag, evenemang, idrott eller andra motsvarigheter. Begreppet har sitt ursprung från den italienska ekonomen Giancarlo Pallavicini, redan år 1959. Rötterna från den italienska...