10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga när det kommer till elproduktionen. Frågan om kärnkraft har alltid varit väldigt kluven och debatterna blev riktigt häftiga efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl, Ukraina. Med detta sagt bjuder vi i alla fall på lite fakta som kan vara kul att känna till om just elproduktion!01) Askan som avges från ett kolkraftverk är cirka hundra gånger mer skadligt för den omgivande miljön än ett kärnkraftverk som producerar samma mängd energi.

02) En malawisk tonåring vid namn William Kamkwamba lärde sig hur man bygger en väderkvarn av enbart skräp. En väderkvarn byggdes ihop och därefter hade han genererat ström till sin by. Därefter byggde han ytterligare en väderkvarn, som var tillräckligt stor för att kunna driva bevattningspumpar. Allt detta lärde han sig från böckerna på det lokala biblioteket.

03) Den 28 oktober år 2013 producerade grannlandet Danmark 100% av sin energi från enbart vindkraftverk. Och inte nog med detta, klockan 14.00 samma dag producerade de hela 122% av landets totala behov. Ett grönt Danmark, milt sagt!

elkraftverk1

04) Sveriges återvinningsprogram är så framgångsrikt att vi ber Norge om att få ta hand om även deras sopor. Detta för att kunna driva eget avfall-till-kraftverk för elproduktion, eftersom det inte finns tillräckligt med icke-återvunnet avfall i vårat avlånga land. Härliga bekymmer, som man så fint brukar säga.

05) Kärnkraftverken har förhindrat ett genomsnitt på över 1,8 miljoner dödsfall mellan 1971-2009 i USA som en följd av lägre luftföroreningar tack vare minskad kolanvändning, enligt NASA.

06) Norge får 98-99% av sin totala elförbrukning från vattenkraftverk. Detta är mer än något annat land i världen.

07) Enligt University of Wisconsin Madison producerar Frankrike så mycket el från kärnkraftverk att de faktiskt exporterar energi och gör en vinst på det hela.

elkraftverk2

08) Inom loppet av sex timmar fångar öknar upp mer energi från solen än vad hela mänskligheten förbrukar på ett helt år!

09) Totalt skulle alla världens batterier bara kunna tillgodose mänskligheten med energibehovet i tio minuter. Japp, alla batterier räknade, även de som sitter i din bil eller väckarklocka!

10) Forna Sovjetunionen installerade fyrar som drivs av kärnkraftsgeneratorer längs dess kust på 1970-talet. Två av dessa generatorer har dock blivit stulna. De kanske gömmer sig i någons garage som än idag försöker skapa sig egen elproduktion?

 

Läs även
elektricitetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om elektricitet

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar