Välj en sida

Energidryck är en läskedryck vilken marknadsförs för att pigga upp den som dricker mentalt och fysiskt i jämförelse med en ”vanlig” läskedryck. Den innehåller ämnen som koffein, taurin, ginseng och glukuronolakton vilka anses ge en uppiggande effekt. Under senare år har drickorna blivit väldigt kontroversiella och i princip alla affärer har infört åldersgränser för att få köpa. Men hur farliga är de egentligen? Här är tio fakta som du bör känna till om just energidrickor!

Innehöll förr radium…

Energidrickan Radithor var en hälsodryck på 1920-talet som innehöll radium och dödade långsamt dess konsumenter. Men det orsakade aldrig någon folkhälsokris, eftersom den bara rika människor hade råd med den.

En nitlott för drycken Pitbull…

Pitbull försökte att marknadsföra sin energidryck genom att utlova att dyka upp på den Walmart-butik i USA som fick flest gillamarkeringar på Facebook. Som ett resultat blev han skickad till Kodiak i Alaska – en stad som endast har omkring 6 000 invånare. Kanske inte direkt vad de hade hoppats på.

Reklamkampanj för energidryck förbjöds i Storbritannien…

År 2012 blev en reklamkampanj för den brittiska energidrycken, kallad ”Pussy”, förbjuden, då den ansågs sexuellt uttrycklig och förolämpande. Pussy Energy Drinks reklamslogan var: ”Drycken är ren, det är ditt sinne som är problemet”.

Dyrare energidrickor säljer bättre än de billigare…

En studie genomfördes för att testa effekten av priset på effektiviteten av en energidryck. Trots att man fick höra att dryckerna var identiska, gick gruppen som köpte den högre prissättningen bättre på testet. Detta kallas prisplacebo-effekten.

Monster innehåller mer koffein i flera länder…

Energidrycken ”Monster” har i flertalet länder mer koffein än vad som är tillåtet i en energidricka. Anledningen är att de har hittat ett kryphål i lagböckerna och istället klassificerar drycken som ett ”tillskott”.

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

Oavsett hur du föredrar din mat – genom kokning, förvällning, ångkokning, stekning, bakning, fritering eller rökning – så är det onekligen en väsentlig del av människans vardag. Somliga är duktiga på det, andra är lite mer som jag är köket; totalt värdelösa. Och då...

10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

Kryddor består traditionellt sett av ätliga växter som tillsätts i mat på grund av sin smak, arom och färg. Det absolut vanligaste att använda till matlagning är bordssalt, men eftersom det tillhör mineralsalt (natriumklorid) räknas det inte in till familjen kryddor....

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

Kentucky Fried Chicken – kanske mer känt som KFC – är en snabbmatskedja med sina rötter i USA, som också har etablerat sig i flertalet andra länder – bland annat Sverige. KFC:s säljer främst friterad kyckling, och det välbekanta ansikte som du kan finna på dess...