10 fakta du antagligen inte visste om Eskilstuna

Nu ger vi oss in på Sveriges 15:e största stad, som minst sagt har spännande historier i ryggen! Att det är en tätort i Södermanland och att Eskilstunaån rinner igenom staden kanske vi inte behöver ta upp, det vet väl i princip alla. Eller att staden fick sitt namn från biskop Eskil från Tuna stift hade du säkert också redan koll på. Här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till om just Eskilstuna!01) Det är ingen hemlighet att ett av Sveriges största och hemligaste rockband kommer från Eskilstuna. Kent tillkännagav tidigare i år att de ska lägga ner bandet, men inte innan ett sista skivsläpp och en stor avskedsturné.

02) Staden i fråga har ett stolt industriarv som lever kvar i form av vackra industrihistoriska byggnader och modern tillverkningsindustri. Här tillverkas alltifrån Stigas bordtennisracketar till avancerade styrsystem för fordonsindustrin.

03) Springpride – Eskilstunas egen pridefestival firade tio år i april 2016. När festivalen startade, var det den tredje första HBTQ-festivalen i Sverige.

eskilstuna3

04) Många duktiga musiker kommer från staden. Det beror bland annat på att Eskilstunas stad har Sveriges äldsta musikskola och ett av Europas största musikhus.

05) Sveriges populäraste smörgås, Skogaholmslimpa med ost, kommer från Eskilstuna. Skogaholmsbageriet startades 1926 i staden. Årligen äter vi svenskar cirka 300 000 000 skivor av det populära brödet.

06) Staden i fråga driver miljöarbetet längre än de flesta andra städer och är en förebild internationellt. Här finns världens mest avancerade optiska sopsortering och Sveriges första återbruksgalleria, ReTuna. 2012 utsågs kommunen till Sveriges miljöbästa kommun av tidningen Aktuell Hållbarhet.

07) Staden har elitidrottsföreningar i en rad olika sporter. Eskilstuna GUIF i handboll, Eskilstuna United i fotboll, Eskilstuna Smederna i speedway och Eskilstuna Gymnastikförening.

eskilstuna2

08) Strax utanför centrala staden ligger ett av Sveriges förnämsta fornminnenSigurdsristningen. Sigurdsristningen är mer än 1 000 år gammal och rymmer en fascinerande berättelse som sägs vara inspiration till J.R.R. Tolkiens triologi Sagan om Ringen.

09) Eskilstuna är Sveriges 15:e största stad med 102 157 invånare.

10) Integrationsprojektet språkvän/flyktingguide startade i Eskilstuna stad och har spridits som en löpeld över Sverige. Idag har staden det nationella samordningsansvaret och hjälper aktörer i andra städer att komma igång med sina flyktingguideverksamheter.

 

Läs även
trelleborgfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Trelleborg

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar