10 fakta du antagligen inte visste om Estland

Estland, officiellt Republiken Estland (som betyder ungefär ”fri stat” på estniska), är en republik i Baltikum, som även grannländerna Lettland och Litauen ingår i. Landet omfattar över 1 500 öar i Östersjön och Finska viken, som ligger mellan Estland och Finland. Öarna utgör cirka 10% av landets totala yta. Från 1200-talet fram till 1900-talet styrdes Estland av utländska herrar, först danskar och tyskar, och från 1500-talet av oss svenskar. År 1721 övertog Ryssland makten över Estland och styrde landet i nästan 200 år. Därefter har landet varit ockuperat av både Sovjetunionen och Tyskland, och först år 1991 blev landet åter igen självständigt. Men det här har du säkert redan läst om i skolan, så nu går vi istället in på tio fakta som du kanske inte kände till om det baltiska landet, Estland. 
01Kvinnorna har mycket längre medellivslängd än männen…
Landet har avsevärt fler kvinnor än män. För varje hundrade kvinna i Estland finns det 84 män. I genomsnitt lever dessutom de estniska kvinnorna cirka tio år längre än vad de estniska männen gör. 

02Finlands märkliga sport har smittat av sig till Estland…
Esterna är också skickliga på den icke-olympiska sporten där man ska springa med sin fru på ryggen. Även om den har sitt ursprung i Finland, har Estland vunnit VM-guld i sporten tio år i rad mellan 1998-2008. Vinnaren kammar hem sin frus vikt i öl, så det gäller att ha en kraftig fru och ett par starka muskler. 

estland1

03Ett av Europas mest glesbefolkade länder…
Estland är ett av Europas mest glesbefolkade länder, med en befolkningstäthet på 28,4 personer per kvadratkilometer. Endast Finland, Sverige, Norge och Ryssland kan slå det. Det är också det minst befolkade landet av alla EU:s medlemsstater (1,35 miljoner).

04

2 222 öar…
Landet har totalt 2 222 öar och holmar i Östersjön. Det är en hel del, men betydligt färre än det land som påstår sig ha allra flest – Finland, med sina 179 000 öar (vem räknade alla dem egentligen?).

estland2

05Precis som Lettland och Litauen har de en tragisk historia…
Uppskattningsvis dog 7,3% av landets befolkning under andra världskriget. Ytterligare cirka 10% deporterades också till arbetsläger i Sovjetunionen.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar