10 fakta du antagligen inte visste om Estland

06Estländarna älskar att sjunga…
De händelser som ledde till återupprättandet av Estlands självständighet brukar vanligen kallas för den sjungande revolutionen. Begreppet myntades efter en rad massdemonstrationer där ester sjöng nationella sånger och patriotiska visor, som var strängt förbjudet under de sovjetiska förhållandena.

07

Man har kunnat rösta online i över tio år…
Internet är viktigt för de baltiska länderna. Grannlandet Lettland har den sjunde snabbaste medelhastigheten på sitt internet i världen och Estland var först i världen med att kunna rösta online på kommunala och parlamentala val. Detta kunde esterna göra redan år 2005!

estland3

0884 procentenheter mindre religiösa än indonesier…
Enligt en Gallupundersökning är Estland minst religiösa i hela världen. Bara 16% av de tillfrågade svarade att religionen var en viktig del av deras liv, jämfört med 27% av britterna, 65% av amerikanarna och 100% av bangladeshier och indonesier.

09

De älskar schack…
En av den största och mest välkända estländaren genom tiderna var Paul Keres (i mitten på bilden nedanför), en schackmästare från 1930-talet fram till mitten av 1960-talet. Hela 100 000 ester sörjde och deltog på hans begravning år 1974, vilket då motsvarade närmare 10% av landets befolkning!

estland4

010Tartu, Narva och Tallinn…
Endast tre städer i landet har en högre befolkningsmängd än 50 000 invånareTartu, Narva och huvudstaden Tallinn. Huvudstaden är klart störst med över 400 000 invånare.
Läs även
lettlandfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Lettland

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar