10 fakta du antagligen inte visste om Europamästerskapen i fotboll

Idag smäller det! Äntligen är det dags för en ny upplaga av Europamästerskapen i fotboll – den här gången i Frankrike! Vi svenskar är totalladdade och hoppas givetvis på avancemang från gruppspelet! Idag vet vi också att detta är förbundskaptenens Erik Hamréns sista mästerskap, då han kommer att överlåta rollen som styrande efter Europamästerskapen. Hur långt tror du att Zlatan och kompani går? Här bjuder vi på lite uppvärmning om just Europamästerskapen fram tills avsparken äger rum! Heja Sverige!01) Under mars månad i fjol grundades UEFA Foundation for Children i ett försök att göra det möjligt för ungdomar att dra nytta av fotbollens roll i samhället. Europamästerskapen 2016 erbjuds 20 000 matchbiljetter till organisationer som arbetar med utsatta grupper i Frankrike. Varje värdstad kommer att ha 2 000 biljetter att fördela, vilket kommer att hjälpa till att bevara den magiska fotbollen och ger hopp till dem som behöver det mest.

02) År 1980 var ett stort mästerskap för tyskarna, som då blev det första landet att för andra gången få lyfta bucklan! Det var Horst Hrubesch som gjorde båda målen för Tyskland i finalen mot Belgien.

03) Som bekant har Danmark vunnit Europamästerskapen en gång. Detta var när det gick i Sverige år 1992. Men i själva verket skulle de egentligen inte ha deltagit, men på grund av krig och elände i Jugoslavien, som egentligen hade kvalificerat sig, fick danskarna istället ta deras plats – och vann allting!

EMfotboll1

04) Vad var egentligen så speciellt med finalmatchen mellan Italien och Jugoslavien under EM 1968? Jo, matchen fick spelas om efter ett oavgjort resultat på 1-1. Italien vann den andra matchen med 2-0 och blev således Europamästare. 

05) I årets upplaga av EM kommer det för första gången att vara 24 lag med. Sedan år 1996 har det alltid bara varit 16 lag.

06) Frankrike är värd för Europamästerskapen för tredje gången totalt – vilket också är ett rekord!

07) Hela fem gånger har finalmatcher gått till förlängning (1960, 1968, 1976, 1996 och år 2000).

EMfotboll2

08) Är du sugen på att ta dig ner till Frankrike för att kolla på fotbollen lajv? Om du har tur kanske du lyckas få tag i ett par biljetter! De billigaste kommer nämligen bara att kosta 25 euro, och kommer att vara tillgängliga i 43 av 51 matcher.

09) Det land som har spelat flest antal matcher i Europamästerskapen är Tyskland. Tyskarna har spelat hela 38 matcher. Tätt efter ligger Nederländerna på sina 32 matcher och därefter hittar vi Spanien, med 30 matcher.

10) Portugal är det enda land som har varit i final och förlorat när de har varit värdland.

 

Läs även
fotbollfokus1
10 fakta du antagligen inte visste om fotboll

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar