1
1 poäng

Evolutionen i biologisk mening är den process varigenom levande organismers egenskaper förändras från en form till en annan mellan successiva generationer. Den innebär att ärftliga egenskaper i en population förändras från generation till generation genom olika processer. Evolutionen är ursprunget till den stora variation som finns i den biologiska världen: de nu förekommande arterna är alla besläktade genom ett gemensamt ursprung, och med tiden utvecklas nya arter från de existerande genom artbildning, en produkt av små successiva förändringar över stora tidsrymder. I skolan har du med all säkerhet läst om människans evolution, men hur mycket vet vi egentligen om den? Här är i alla fall tio fakta som vi garanterat vet!

En del ormar har kvar höftbenen…

Vissa arter av ormar har kvar sina höftben (eller åtminstone spår av dem), vilket visar att de en gång hade fyra ben precis som ödlor, ormens närmaste kusin.

Valar och delfiner har tidigare vandrat på land…

Inuti somliga valar och delfiner finns små ben som visar att de för miljoner år sedan hade bakben och att deras förfäder gick på land. Bakbenen kan ibland dyka upp som små bakre simfötter. Forskare tror att valar tidigare såg ut ungefär som på bilden nedanför.

Fågelns närmsta reptilrelation är krokodilen…

Fåglar har utvecklats från dinosaurierna och båda härstammar i sin tur från reptiler. Den närmaste levande reptilrelationen som fågeln har är krokodilen.

Alla blåögda människor kan spåras till en enda förfader…

De flesta människor hade bruna ögon tills omkring 10 000 år sedan när en enda genetisk mutation från ett område vid Svarta havet bytte ögonen från brunt till blått. Cirka 2% av världens befolkning har nu blå ögon.

Elefantsnabeln ett lysande exempel på den evolutionära utvecklingen…

En elefants snabel är ett lysande exempel på evolutionen. Det är en kombinerad näsa och överläpp som har förlängts eftersom elefantens förfäder blev längre och deras betar blev större. Med sitt tunga huvud behövs det ett enkelt sätt att nå marken, vilket evolutionen tog hand om.

Människans kropp har förändrats ytterst lite…

Fysiskt sett tycks den mänskliga kroppen ha förändrats mycket lite under de senaste 50 000 åren. Men en förbättrad kost, ökad livslängd och utvecklingen inom bioteknik kan börja påskynda den evolutionära processen.

Charles Darwin blev missförstådd…

Charles Darwin (se bilden nedanför) förknippas lätt med att hävda att människor härstammar från apan. Men riktigt så har han faktiskt aldrig uttryckt sig. Snarare talade Darwin för att människor och apor har en gemensam förfader

Genetisk variation är nyckeln till arters utveckling…

Ett par föräldrar skulle behöva ha cirka 1 000 000 000 000 000 (en kvadriljon) barn innan de eventuellt kan ha ett barn med samma uppsättning gener som någon av deras andra barn. Denna genetiska variation mellan individer är nyckeln till hur arter har utvecklats.

Människan delar gener med frukt…

Människan delar cirka 31% av sina gener med jäst, en enda levande cell som replikerar var 90:e minut. Vi delar dessutom cirka 50% av våra gener med en banan. Japp, du läste rätt – en banan.

Nästan som science fiction…

En hobbit-liknande art av människor levde för omkring 18 000 år sedan, och var ungefär lika stora som ett treårigt barn. De levde med en typ av pygméelefanter och tre meter långa ödlor. Nästan som hämtat ur en science fiction-bok!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win