10 fakta du antagligen inte visste om evolutionen

06Människans kropp har förändrats ytterst lite…
Fysiskt sett tycks den mänskliga kroppen ha förändrats mycket lite under de senaste 50 000 åren. Men en förbättrad kost, ökad livslängd och utvecklingen inom bioteknik kan börja påskynda den evolutionära processen.

07

Charles Darwin blev missförstådd…
Darwin
 (se bilden nedanför) förknippas lätt med att hävda att människor härstammar från apan. Men riktigt så har han faktiskt aldrig uttryckt sig. Snarare talade Darwin för att människor och apor har en gemensam förfader

08Genetisk variation är nyckeln till arters utveckling…
Ett par föräldrar skulle behöva ha cirka 1 000 000 000 000 000 (en kvadriljon) barn innan de eventuellt kan ha ett barn med samma uppsättning gener som någon av deras andra barn. Denna genetiska variation mellan individer är nyckeln till hur arter har utvecklats.

09

Människan delar gener med frukt…
Människan delar cirka 31% av sina gener med jäst, en enda levande cell som replikerar var 90:e minut. Vi delar dessutom cirka 50% av våra gener med en banan. Japp, du läste rätt – en banan.

010Nästan som science fiction…
En hobbit-liknande art av människor levde för omkring 18 000 år sedan, och var ungefär lika stora som ett treårigt barn. De levde de med en typ av pygméelefanter och tre meter långa ödlor. Nästan som hämtat ur en science fiction-bok!
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om pågående forskningsprojekt

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar