10 fakta du antagligen inte visste om förlossningar

Förlossningar brukar ofta delas upp i två kategorier; den första: smärta, blod, svett och tårar. Den andra: det finaste som finns i hela världen. Och ja, det är nog lite av en blandning av både den första och andra kategorin – en form av skräckförtjusning. En del har gått igenom en förlossning, andra kommer att göra det och en annan grupp kommer inte att göra det. Alla är vi olika, men här är i alla fall tio fakta som du kanske inte kände till om förlossningar. 01) Endast 5% av alla barn föds faktiskt på det beräknade datumet som ges under ultraljudet. De allra flesta föds mellan vecka 37-42 av graviditeten.

02) Om inga komplikationer sker förlorar en kvinna i snitt en halv liter blod i samband med en förlossning.

03) Du visste förmodligen redan att en förlossningen kan vara både tufft och smärtsamt. Men ingen kommer att förbereda dig för det faktum att du med största sannolikhet även kommer att bajsa på dig i det ögonblick som du krystar ut ditt barn till världen. När vi ändå är inne på temat hör det heller inte till ovanligheten att man kissar ner sig också. Skål på det!

forlossning1

04) Att föda sitt barn i hemmet är avsevärt vanligare i Europa än vad det är i USA. I USA står barnafödandet i hemmet för cirka 1% av alla förlossningar, medan holländarna är uppe i siffror som 30% (vilket också är det land där flest föder hemma i Europa).

05) Kejsarsnitt har öka med 46% sedan 1996.

06) Den största bebisen som någonsin förlösts vägde hela 10,77 kg och var 76,2 cm lång. Det var den kanadensiska kvinnan Anna Bates som 1879 födde denna bjässe. Världsrekordet står än idag kvar i Guinness Rekordbok. Sorgligt nog dog pojken efter bara 11 timmar.

07) Antalet pojkar som föds gentemot flickor i världen är skrämmande jämt. På 100 flickor föds det 101 pojkar.

forlossning2

08) Det pratas inte så mycket om förlossningsdepressioner, men det är oerhört vanligare än vad man kan tro. Cirka 13% av alla nyblivna mammor får en förlossningsdepression.

09) När tänderna börjar tränga ut från tandköttet är väl ändå barn som sötast? Det hör dock inte helt till ovanligheterna att barn föds med tänder. Cirka 1 på 2 000 barn föds med en eller flera tänder som redan har penetrerat tandköttet.

10) Nigeria är det land där flest tvillingar föds – hela 4,5% av alla förlossningar består av ett tvillingpar. Många forskare är överens om att det beror på den stora konsumtionen av sötpotatis i landet. Borde inte potatisstaden Alingsås i så fall ha tvillingar i varje hörn?

 

Läs även
bebisarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om bebisar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar