10 fakta du antagligen inte visste om fåglar

I stora delar av landet har det mer eller mindre varit sommarvärme utomhus. En del har till och med tagit sig ner till sjöar för att bada. Med värmen kommer också fågelkvittret, och jag slår vad om att det är det första du hör på morgonen när du öppnar ögonen. Här är därför tio fakta som du bör känna till om fåglar i sin helhet! 01) Det finns cirka 9 500 upptäckta fågelarter på vårt jordklot. Forskare och fågelskådare brukar dela upp dem i 30 olika kategorier. Fågeln är den mest utbredda djurart vi har.

02) Cirka två tredjedelar av alla fågelarter finns i de tropiska regnskogarna.

03) Många fåglar konsumera en femtedel av sin kroppsvikt i föda varje dag för att få den energi de behöver till att flyga.

faglar1

04) Den längsta fjädern någonsin upptäcktes på en kyckling i Japan. Stjärtfjädern var hela 10,59 meter (!) lång.

05) En fågels lungor är mycket mer komplicerade, effektivare och tar upp mer utrymme i kroppen än hos de flesta däggdjur, såsom människor. En människas lungor utgör cirka 1/20 av sin kropp, medan en fågel tar upp 1/5. Sett till deras kropp får de med andra ord plats en hel del luft för dem.

06) En europeisk gärdsmyg kan ”sjunga” i fler än 700 olika toner under loppet av bara en minut, och kan dessutom höras på 500 meters avstånd.

07) Ugglor kan inte vrida på sina ögon. Istället roterar de sina huvuden helt för att se rakt bakom dem (som på bilden nedanför). De lever i alla kontinenter – förutom Antarktis.

faglar2

08) Bara i USA dör mellan 1,4 – 3,7 miljarder fåglar årligen av katter. Ja – av bara katter. De exakta siffrorna är oklara.

09) Den enda fågeln med näsborrar i slutet av näbben är kiwifågeln. Placering hjälper dem med att lukta efter mat, såsom maskar och insekter som krälar omkring på marken. Det fnyser ofta för att rensa sina näsborrar.

10) Till skillnad från de flesta fåglar som ”sjunger”, trummar istället en hackspett näbben mot ett träd. Andra hackspettar kan identifiera vilken fågel det är av ljudet som uppstår av hackandet mot trädet. Inte illa, va?

BONUS) En grön hackspett kan äta så många som 2 000 myror om dagen. Hur många får du i dig?

 

Läs även
papegojorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om papegojor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar