10 fakta du antagligen inte visste om fallskärmar

En fallskärm är en anordning, som används vid hopp huvudsakligen från flygplan, men även från helikopter och luftballong – eller i vissa fall från berg. Fallskärmar är en utveckling av räddningsskärmen, ursprungligen avsedd för att rädda livet på piloter och övrig personal i stridsflygplan som inte längre är flygdugliga. Förutom att användas för räddning, används fallskärmar för luftlandsättning och i fallskärmssport. Men det här visste du så klart redan, så låt oss istället gå rakt på sak! Här är tio fakta som du säkerligen inte kände till om just fallskärmar!

01Uppfanns för att rädda folk från brinnande hus…
Louis-Sébastien Lenormand, fallskärmens uppfinnare, gjorde ett framgångsrikt hopp från ett torn år 1783 för att visa sin träinramade fallskärm. Hans avsedda användning för fallskärmen var att hjälpa instängda människor från brinnande byggnader, så de kunde hoppa ut oskadda.

02Kostsamt med välgörenhet…
Brittiska
 fallskärmshoppare – som samlar in pengar till välgörenhetskadar sig så ofta att för varje pund de samlar in till välgörenhet, kostar de samhället 13.75 pund.

03Dumdristig och farlig sport…
Det finns en sport som kallas för Banzai Skydiving. Du kastar ut fallskärmen ur flygplanet först och hoppar därefter efter den.

04

Använde apor som testpersoner…
I Utah, USA, brukade den amerikanska regeringen kasta apor från en klippa med fallskärmar för att testa flygplansutstötningar.

05Muhammad Alis första flygning – med fallskärm…
Den legendariska boxaren Muhammad Ali var livrädd för att flyga. Under sin första flygning bad han till gud hela resan med fallskärmen fastspänd på ryggen. Han reste då till Rom, Italien.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar