10 fakta du antagligen inte visste om fattigdom

Begreppet fattigdom kan vara absolut eller relativt, men med växande klyftor blir den mer och mer absolut än vad den tidigare har varit. Trots oroligheter kring pengar är det många utvecklingsländer som går mot rätt håll och optimismen om en mer jämställd värld håller fortfarande i sig. Men tills dess lär vi få leva med fattigdom här i världen, och lyckligtvis är vi väldigt lyckligt lottade här i Sverige. Här följer tio fakta som du antagligen inte visste om fattigdom.

01) Cirka 20,000 barn dör dagligen på grund av fattigdom.

02) Mer än en miljard människor går och lägger sig hungriga ikväll.

03) 80% av världens invånare lever på mindre än 90 kronor om dagen.

fattigdom1

04) Om du tjänar mer än 190,000 om året är du en av de 4% som tjänar bäst på vår planet.

05) Trots att Kina ständigt utvecklas och kommit en bit på vägen lever fortfarande en stor grupp fattigt i landet. Nära 100,000,000 kineser lever på mindre än 8 kr om dagen.

06) De 85 rikaste personerna på jorden har lika stor summa pengar som de 3,3 miljarder fattigaste på vår planet. Det är i princip halva vår befolkning.

07) Sylvester Stallone var en gång i tiden så fattig att han var tvungen att sälja sin hund för 50 dollar. Men bara en vecka senare sålde han manuset för filmen Rocky och kunde köpa tillbaka sin hund – för 3,000 dollar.

fattigdom2

08) I Kina bor fortfarande cirka 35,000,000 invånare i grottor eller grottliknande byggnader.

09) 64% av världens fattigaste befinner sig i bara fem länder; Kina, Indien, Nigeria, Bangladesh och Kongo.

10) Förr i tiden matade man slavar och fattiga med hummer, detta då skaldjuren ansågs smutsiga och mat endast för fattiga. Nu är det dock tvärtom, äter man hummer har man pengar.

 

Läs även
lotterifokus
10 fakta du antagligen inte visste om lotterivinster

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar