10 fakta du antagligen inte visste om feminism

Ordet ”feminist” är nog ett av de mest missförstådda vi har i svenskan, så låt oss börja med att förtydliga: feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att alla, oavsett kön, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Feminister verkar också för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter i samhället. Även om Sverige har kommit en bra bit på vägen när det kommer till jämställdhet, har vi fortfarande en lång väg att gå. Men förhoppningsvis är vi där inom en snar framtid! Tills dess bjuder vi på lite ”aha”-fakta som du kanske inte redan visste om just feminism. 01) Termen ”feminism” är egentligen inget nytt, och dök upp i det engelska språket redan på 1890-talet. Även om kvinnors kamp mot sexism och diskriminering varat avsevärt längre än så.

02) Enligt en färsk undersökning gjord i USA anser bara 20% av amerikanerna sig som feminister. Cirka 8% anser sig själva som antifeminister, medan 63% sade att de var varken eller. Men de flesta svarande (82%) tycker att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter, 9% svarade att män bör ha mer rättigheter och möjligheter än kvinnor och resterande 9% ville inte besvara frågan.

03) Globalt sett kommer cirka en tredjedel av alla kvinnor bli slagen eller våldtagen åtminstone en gång under sitt liv.

feminism1

04) Cirka 38% av alla kvinnomord som sker i världen utförs av hennes manliga partner.

05) Enligt Förenta Nationerna (FN) har 99,3% av alla kvinnor och flickor i Egypten vid något tillfälle utsatts för sexuella trakasserier.

06) Efter att Nancy Wards man dog, ledde hon Cherokee-stammen till en seger mot Creek-stammen i en strid år 1775. Hon blev senare ledare för kvinnornas råd och en medlem av chefsrådet. Hon spelade en nyckelroll i Cherokees nation under hela sitt liv.

07) Under 1990-talet införde popgruppen Spice Girls fenomenet ”Girl Power”, som antydde på att kvinnor skulle kunna använda samhällets förväntningar på kvinnligt beteende att manipulera patriarkatet och nå framgång genom kvinnlig bindning.

feminism2

08) I tio länder är kvinnor juridiskt bundna att lyda sina män. Endast 76 länder har en lagstiftning direkt associerad till våld mot kvinnor; bara 57 av dem omfattar sexuella övergrepp.

09) Cirka 80% av de som utsätts för människohandel är flickor eller kvinnor.

10) Den första kvinnan att springa ”Boston Marathon” och komma i mål var Roberta Gibb år 1966. Men eftersom kvinnor officiellt inte fick deltaga i loppet förrän år 1972, fick hon inget erkännande för sitt tävlande.

BONUS) 52 länder har haft en kvinnlig statschef under de senaste 50 åren, bland annat Indien, Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, Liberia och Kina.

 

Läs även
kvinnorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om kvinnor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar