Välj en sida

Fetma har kommit att bli ett av människans största hälsoproblem, och är idag lika utbrett som bristen på mat här i världen. Mycket tack vare snabbmatsrestauranger, söta drycker, godis, chips och annan mat som innehåller fett. Människan håller på att bli mer och mer överviktig, och många länder försöker göra något åt den eskalerande situationen. Här är tio fakta som du kanske inte visste om överviktighet.

USA bara på en tiondeplats…

Fler människor lider av fetma än hunger i världen. Man kan tro att det är USA som ligger på första plats bland världens tjockaste befolkning, men de håller sig ”bara” på en stabil tiondeplats. Det land med flest överviktiga per capita är – lite oväntat – Kuwait.

Nästan var tredje amerikan lider av fetma…

Trots att USA bara hamnar på tionde plats bland flest överviktiga per capita, är ändå ungefär var tredje amerikan överviktighet. Nästan i alla fall. Enligt statistik från 2016 var hela 31,8% av befolkningen överviktiga, jämfört med Kuwaits 42,8%.

Restaurangmat kan vara en fara…

Människor som regelbundet äter sin middag på restauranger dubblar risken för att bli överviktig. Med andra ord kan det vara bra att variera kosten med lite hemlagat då och då.

Kycklingarna 266% större…

Kycklingar innehåller 266% mer fett nu än för 40 år sedan. De matas mer och har avlats fram för att bli fetare – just för att kunna ge mer kött.

McDonald´s caesarsallad en fettfälla…

Man kan tro att en sallad alltid gör susen för kroppen, men så behöver det inte vara. McDonald´s caesarsallad innehåller mer fett än deras hamburgare.

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...