10 fakta du antagligen inte visste om Filippinerna

Filippinerna, eller rättare sagt Republiken Filippinerna, är ett land i Sydostasien i västra Stilla havet. I norr över Luzonsundet ligger Taiwan. Västerut över Sydkinesiska sjön ligger Vietnam. Suluhavet i sydväst ligger mellan Filippinerna och ön Borneo och i söder skiljer Celebessjön landet från andra öar i Indonesien. Med en arkipelag som består av 7 107 öar delas Filippinerna in i tre geografiska regioner: Luzon, Visayas och Mindanao. Landets huvudstad är Manila. Men det här lärde du dig säkert redan i skolan, så här kommer istället tio fakta som skolan med största sannolikhet inte lärde ut istället!01) Filippinerna är uppkallat efter kung Philip II av Spanien.

02) Landet i fråga var det första i sydöstra Asien som fick sin självständighet efter andra världskriget – redan år 1946.

03) Världens största par skor gjordes i Marikina City, Filippinerna, år 2002. Vingspetsen mätt är cirka 5,3 meter, 2,4 meter långa, två meter breda och två meter höga! Kostnaden uppkom till cirka två miljoner filippinska pesos (cirka 400 000 kr i svensk valuta). Landet har dock fler rekord än bara ett par stora skor! Den 4 maj år 2006 slog de rekord i flest antal kvinnor som ammade under en och samma gång – hela 3 541 kvinnor! Rekordet skedde i huvudstaden, Manila.

filippinerna1

04) Just i Filippinerna upptäcks det flest nya däggdjur på vår planet än någon annanstans. Bara under de senaste tio åren har 16 nya däggdjur upptäckts och namngetts.

05) Människohandel är ett problem i Filippinerna. Landet har det fjärde största antalet prostituerade barn i världen. Det beräknas vara cirka 375 000 kvinnor och flickor i sexhandel, främst i åldrarna 15 till 20 år, även om vissa är så unga som bara 11 år.

06) Om du är sugen på turism och shopping kan vi starkt rekommendera detta land! Av de tio största shoppinggalleriorna i världen finner du hela tre av dem i just Filippinerna!

07) De enda ställen som skunkar återfinns på ute i det fria – förutom Amerika – är Filippinerna och Indonesien. Antagligen är det dock gissningsvis mindre trevligt att träffa på en av dessa när du är ute på promenad.

filippinerna2

08) Det finns en sjö i landet som kallas för ”Manetsjön” (Jellyfish Lake) – sjön rymmer nämligen över 13 000 000 maneter. Bada, någon?

09) Filippinerna är det enda land i Asien där de kristna har en majoritet (på cirka 80%), och helt naturligt katolska namn som exempelvis ”Bing”, ”Bong”, ”Bambi”, ”Bogie”, ”Girlie”, ”Peanut” och ”Bumbum” hör inte alls till ovanligheten.

10) Med sina 100 000 000 invånare gör det landet till det tolfte största i världen sett till invånarantalet. Den årliga tillväxten på cirka 2% gör det också till ett av världens snabbast växande länder!

BONUS) Filippinerna är det enda landet i världen vars flagga hissas upp och ned när landet är i krig.

 

Läs även
krabi_thailand
10 fakta du antagligen inte visste om Thailand (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar