Välj en sida

Filippinerna, eller rättare sagt Republiken Filippinerna, är ett land i Sydostasien i västra Stilla havet. I norr över Luzonsundet ligger Taiwan. Västerut över Sydkinesiska sjön ligger Vietnam. Suluhavet i sydväst ligger mellan Filippinerna och ön Borneo och i söder skiljer Celebessjön landet från andra öar i Indonesien. Med en arkipelag som består av 7 107 öar delas Filippinerna in i tre geografiska regioner: Luzon, Visayas och Mindanao. Landets huvudstad är Manila. Men det här lärde du dig säkert redan i skolan, så här kommer istället tio fakta som skolan med största sannolikhet inte lärde ut istället!

Filippinerna är uppkallat efter en kung…

 Filippinerna är uppkallat efter kung Philip II av Spanien. Detta på grund av att Spanien koloniserade landet i fråga under 1500-talet, och styrde det sedan i över 300 år.

Första självständiga landet…

Landet i fråga var det första i sydöstra Asien som fick sin självständighet efter andra världskriget – redan år 1946.

Världens största skor är filippinska…

Världens största par skor gjordes i Marikina City, Filippinerna, år 2002. Vingspetsen mätt är cirka 5,3 meter, 2,4 meter långa, två meter breda och två meter höga! Kostnaden uppkom till cirka två miljoner filippinska pesos (cirka 400 000 kr i svensk valuta). Landet har dock fler rekord än bara ett par stora skor! Den 4 maj år 2006 slog de rekord i flest antal kvinnor som ammade under en och samma gång – hela 3 541 kvinnor! Rekordet skedde i huvudstaden, Manila.

Flest nya upptäckta däggdjur…

Just i Filippinerna upptäcks det flest nya däggdjur vår planet än någon annanstans. Bara under de senaste tio åren har 16 nya däggdjur upptäckts och namngetts.

Människohandeln i landet…

Människohandel är ett problem i Filippinerna. Landet har det fjärde största antalet prostituerade barn i världen. Det beräknas vara cirka 375 000 kvinnor och flickor i sexhandeln, främst i åldrarna 15 till 20 år, även om vissa är så unga som bara 11 år.

10 fakta du antagligen inte visste om Ukraina

Ukraina är ett land i Östeuropa med Kiev som huvudstad. Landet i fråga har en yta på 603 000 km², vilket gör det till det näst största landet i Europa, efter Ryssland - när Frankrikes, Danmarks och Turkiets utomeuropeiska delar inte räknas in. Ukraina har cirka 45...

10 fakta du antagligen inte visste om Europa

Europa (från grekiskans: Ευρώπη) är jordens näst minsta världsdel till ytan men tredje folkrikaste, med ungefär 750 miljoner invånare (2018) varav över 90 procent talar språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Världsdelen består av 45 stater. Däremot...

10 fakta du antagligen inte visste om Kroatien

Kroatien är en republik i centrala/sydöstra Europa och ett medlemsland i EU, Världshandelsorganisationen och försvarsalliansen Nato. Landet gränsar till Bosnien och Hercegovina och Serbien i öster, Slovenien i norr, Ungern i nordöst och Montenegro i söder. Kroatien...