10 fakta du antagligen inte visste om filmen Titanic

Titanic, oceanångaren byggd för rutten Southampton – New York, fick en kortvarig historia på havet. Däremot blev dess historia mer långlivad vid sidan av, bland annat på bioduken och i böcker. Alla har vi nog suttit och gråtit en skvätt till James Camerons storfilm ”Titanic”, med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i spetsen. Här är tio fascinerande fakta som du antagligen inte kände till om storfilmen.

01) Filmbolaget, 20th Century Fox, bakom James Camerons storfilm, Titanic, ville egentligen ha Tom Cruise i rollen som Jack Dawson. Herr Cameron insisterade dock på att välja Leonardo DiCaprio istället. Och så fick det bli. Även Madonna var tänkt att spela Rose DeWitt Bukater, istället för Kate Winslet. Man kan undra hur filmen hade blivit med Tom Cruise och Madonna i huvudrollerna.

02) Om alla scener som utspelar sig i nutid skulle tas bort från filmen, och bara de scener som utspelar sig från 1912 skulle finnas med, skulle filmen bara vara två timmar och 40 minuter lång, vilket också är den exakta tiden som det tog för kryssaren Titanic att sjunka i det verkliga livet.

03) Efter att James Cameron hittade på den fiktiva karaktären som innehar huvudrollen, Jack Dawson, fick han efteråt erfara att det faktiskt var en man på riktigt vid namn Jack Dawson som dog i samband med att Titanic sjönk.

titanic1

04) Titanic är den andra film som vinner en Oscar-statyett som handlar om att lyxkryssaren Titanic sjunker. Den första från 1933 heter ”Cavalcade”.

05) Kate Winslet var den enda som inte bar en våtdräkt när de filmade slutscenerna i de kalla vattnet. Hon fick lunginflammation och var nära på att ge upp hela produktionen. Lyckligtvis höll hon sig kvar.

06) Det kostade mer pengar att göra filmen Titanic än vad det faktiskt kostade att konstruera det riktiga skeppet. Filmen kostade 200 miljoner dollar och fartyget kostade ”bara” motsvarande 150 miljoner dollar, omräknat till inflationen.

07) Titanic var den tionde filmen som James Cameron regisserade. Men det var också den första filmen han regisserade som inte innehöll något prat om eller någon form av kärnvapen.

titanic2

08) Gloria Stuart var den enda som medverkade i filmen och produktionen bakom filmen som faktiskt överlevde när Titanic sjönk på riktigt 1912.

09) Det är faktiskt regissören James Cameron som målat allt som finns i Jack Dawsons ritbok. Även de scener där Jack sitter och målar är det egentligen herr Camerons hand som rör sig och utför målandet.

10) Efter att Kate Winslet fick reda på att en nakenscen kommer att äga rum, när karaktären Jack Dawson ritar av en naken Rose, bestämde hon sig för att visa brösten för Leonardo DiCaprio redan första gången de träffades, för att bryta isen. Han lär inte ha klagat över det.

Bonus) Titanic var den första film som släpptes på VHS samtidigt som den gick på biograferna.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar