10 fakta du antagligen inte visste om dina fingeravtryck

06Amerikansk polis markerar bilar med fingret…
I många delstater i USA ”markerar” polisen bilens ljus vid sidostaven eller bagaget med ett fingeravtryck när de har stannar dig. Detta utifall att något skulle hända polisen i fråga, så att kollegorna har något att utgå från.

07

Världens äldsta avtryck…
Världens äldsta fingeravtryck upptäcktes i Kuwait på en bit bruten lerkruka från stenåldern. Avtrycket på lerkrukan är cirka 7 300 år gammal.

08Avancerade marijuanamaskiner…
Stat efter stat legaliserar drogen marijuana i medicinskt syfte i USA. I dag finns det till och med marijuanamaskiner, där patienten kan hämta ut sin dos av marijuana genom ett enkelt fingeravtryck mot maskinen.

09

Drogmissbrukare kan avslöjas via maskin…
Fingeravtryck kan nu användas för att bevisa narkotikamissbruk på ett smidigt sätt. En handhållen enhet använder en guldnanopartikellösning som klibbar nedbrytningsprodukterna av droger som svettas ut genom porerna i fingertopparna. Partiklarna färgas med ett fluorescerande ämne som lämnar ett passande mönster.

När du dör skyddas din iPhone…
Apples iPhone Touch ID
kan beräkna skillnaden mellan ett avtryck av en levande och avliden person, så om du är död kan ingen med andra ord komma åt din iPhone med ditt berörings-ID.  
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om människans sinne

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar