Välj en sida

Idag känner till cirka 24 000 olika fjärilar, och hela 140 000 olika typer av nattfjärilar. Fjärilar tillhör ordningen bland insekter. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en hoprullad snabel. Vissa primitiva fjärilar har käkar. Utöver dem med vingar finns också några arter, där åtminstone honan saknar vingar. Du har säkert skymtat ett stort antal fjärilar nu under sommartid, men hur mycket känner du till om de flygande små insekterna? Här är tio fakta som du åtminstone bör känna till för att imponera på dina vänner!

Kan se ultraviolett ljus…

En fjäril kan bara se färgerna röttgrönt och gult. Tur att blommor brukar vara färgglada. Däremot innehåller deras ögon cirka 6 000 linser, och till skillnad från oss kan de se ultraviolett ljus.

Snabba flygare…

I snitt flyger en fjäril i cirka 20 km/h, men vissa arter kan flyga så snabbt som 40 km/h.

Måste hålla minst 30 grader…

En fjäril kan aldrig flyga om deras kroppstemperatur är kallare än 30 grader Celsius.

Lyckost citronfjärilar…

Citronfjärilen (Gonepteryx rhamni), som du finner på bilden nedanför, är den art vi känner till som lever längst. De kan bli mellan 9-10 månader gamla.

Troligtvis aldrig existerat på Antarktis

Antarktis är den enda kontinent på jordklotet där man aldrig hittat levande eller spår av fjärilar – någonsin.

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

Pudlar finns i hela fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I en undersökning från 2012/2013 räknades pudeln in som världens tredje vanligaste hundras och var ursprungligen en...

10 fakta du antagligen inte visste om Maine coon

10 fakta du antagligen inte visste om Maine coon

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter och teorier kring det hela. Vad vi i alla fall vet är att rasen i fråga har blivit omåttligt populär här i vårt avlånga land! Och här är tio fakta...