10 fakta du antagligen inte visste om fjärilar

Idag känner till cirka 24 000 olika fjärilar, och hela 140 000 olika typer av nattfjärilar. Fjärilar tillhör ordningen bland insekter. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en hoprullad snabel. Vissa primitiva fjärilar har käkar. Utöver dem med vingar finns också några arter, där åtminstone honan saknar vingar. Du har säkert skymtat ett stort antal fjärilar nu under sommartid, men hur mycket känner du till om de flygande små insekterna? Här är tio fakta som du åtminstone bör känna till för att imponera på dina vänner!01) En fjäril kan bara se färgerna rött, grönt och gult. Tur att blommor brukar vara färgglada. Däremot innehåller deras ögon cirka 6 000 linser, och till skillnad från oss kan de se ultraviolett ljus.

02) I snitt flyger en fjäril i cirka 20 km/h, men vissa arter kan flyga så snabbt som 40 km/h.

03) En fjäril kan aldrig flyga om deras kroppstemperatur är kallare än 30 grader Celsius.

fjarilar1

04) Antarktis är den enda kontinent på jordklotet där man aldrig hittat levande eller spår av fjärilar – någonsin.

05) Citronfjärilen (Gonepterix rhamni) är den art vi känner till som lever längst. De kan bli mellan 9-10 månader gamla.

06) En del arter äter ingenting under deras vuxna liv, utan får leva på födan de fick i sig under larvstadiet. Anledningen är att munnen aldrig utvecklas. Med andra ord gäller det att vara ganska snabb på att para sig sett till förökningen.

07) Många arter har också utvecklat smaklökar i fötterna, just för att kunna känna efter om lövet de har landat på är ett bra ställe för att lägga ägg på eller inte.

fjarilar2

08) Arterna varierar väldigt i storlek. Den största fjärilen är cirka 30 cm stor, medan den minsta bara är cirka en centimeter.

09) Vid flera tillfällen har fjärilar setts dricka blod ur öppna sår från andra djur. Varför vet ingen.

10) Man trodde till en början att fjärilar var döva och inte hade några öron. Detta fram till år 1912, då en forskare för första gången hittade var öronen satt på de små djuren.Läs även
nyckelpigorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar