1
1 poäng

Idag känner till cirka 24 000 olika fjärilar, och hela 140 000 olika typer av nattfjärilar. Fjärilar tillhör ordningen bland insekter. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en hoprullad snabel. Vissa primitiva fjärilar har käkar. Utöver de med vingar finns också några arter, där åtminstone honan saknar vingar. Du har säkert skymtat ett stort antal fjärilar under sommartider, men hur mycket känner du till om de flygande små insekterna? Här är tio fakta som du åtminstone bör känna till för att kunna imponera på dina vänner!

Kan se ultraviolett ljus…

En fjäril kan bara se färgerna röttgrönt och gult. Tur att blommor brukar vara färgglada. Däremot innehåller deras ögon cirka 6 000 linser, och till skillnad från oss kan de också se ultraviolett ljus, vilket gör att de kan uppfatta detaljer och mönster på blommor som är osynliga för det mänskliga ögat.

Snabba flygare…

Genomsnittlig flyghastighet för fjärilar ligger vanligtvis runt 20 km/h, men vissa arter är kapabla att flyga betydligt snabbare. Vissa större fjärilar och dagfjärilar kan nå hastigheter uppemot 40 km/h, speciellt när de förföljs eller när de försöker undkomma potentiella hot.

Därför kan du ofta hitta fjärilar vid lerpölar…

En rolig och intressant aspekt av fjärilar är deras deltagande i vad som kallas ”puddling.” Vissa fjärilar, särskilt hanar, samlas ibland i flockar vid lerpölar, slamiga områden eller urinfläckar för att suga upp mineraler och salter. Detta beteende kallas puddling och är viktigt för fjärilarnas överlevnad och reproduktion. Det ger dem de nödvändiga näringsämnena för att förbättra kvaliteten på sina könsceller och kan vara en rolig syn att observera när fjärilar samlas på oväntade platser för sin egen version av en ”slurpfest”.

Citronfjärilarnas långa medellivslängd i förhållande till många andra fjärilsarter…

Citronfjärilen (Gonepteryx rhamni), som du finner på bilden nedanför, är en av de fjärilsarter vi känner till som lever länge, i förhållande till många andra fjärilsarter. Det är vanligt att de övervintrar som vuxna fjärilar och kan därmed uppnå en livslängd på omkring 9 till 10 månader.

Troligtvis aldrig existerat på Antarktis

Antarktis är den enda kontinent på jordklotet där man aldrig hittat levande – eller spår av – fjärilar, någonsin. Därför är forskare och zoologer ganska överens om att det antagligen heller aldrig har existerat några fjärilar på kontinenten.

Somliga arter äter aldrig…

En del arter äter ingenting under deras vuxna liv, utan får leva på födan de fick i sig under larvstadiet. Anledningen är att munnen aldrig utvecklas. Med andra ord gäller det att vara ganska snabb på att para sig sett till förökningen.

Ett exempel på sådana fjärilar är många arter inom familjen ”Saturniidae”, som inkluderar påfågelögon. Dessa fjärilar lever ofta bara några dagar som vuxna och har inte en fullt utvecklad munstruktur, vilket innebär att de inte kan äta under den korta perioden som de är i vuxenform. Deras huvuduppgift är att reproducera sig och lägga ägg för att starta nästa generation. Ha dessa fjärilstyper i åtanke när du tycker att ditt liv är tråkigt eller meningslöst.

Smakar med fötterna…

Många arter har också utvecklat smaklökar i fötterna, just för att kunna känna efter om lövet de har landat på är ett bra ställe för att lägga ägg på eller inte.

29 centimeters skillnad…

Arterna varierar väldigt i storlek. Den största fjärilen – Thysania agrippina, även känd som vitvingad jättefjäril eller vandrande spindel – är cirka 30 cm stor, medan den minsta bara är en centimeter eller mindre. Dessa fjärilar brukar tillhöra en grupp som kallas för ”mikrofjärilgrupper”.

Rena rama Dracula-fjärilar…

Vid flera tillfällen har fjärilar setts dricka blod ur öppna sår från andra djur. Varför vet ingen riktigt, även om det finns en hel uppsjö av olika hypoteser.

Somliga fjärilar har välutvecklade försvarsmekanismer…

Vissa arter har utvecklat försvarsmekanismer för att avskräcka predatorer. Till exempel har påfågelögonfjärilen (Aglais io) på sina vingar ögonliknande fläckar som kan liknas vid ögonen hos ett rovdjur. När fjärilen känner sig hotad, kan den sprida ut sina vingar och avslöja dessa stora ögonfläckar. Detta bluffmönster kan skrämma bort eller förvilla potentiella rovdjur, vilket ger fjärilen en chans att undkomma.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win