10 fakta du antagligen inte visste om flodhästar

Flodhästar (Hippopotamidae på latin) är en familj i ordningen partåiga hovdjur. Idag finns bara två arter i var sitt släkte kvar, varpå bägge arterna lever i Afrika, söder om Sahara. Familjen uppkom för cirka 20 miljon år sedan. Under pleistocen fanns flodhästar i Europa, Asien och Afrika. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om de stora vattendjuren!

01Kan oväntat nog inte simma…
Flodhästar kan varken simma eller flyta! De går eller står på ytor under vattnet som sandbankar. Trots detta, tillbringar de större delen av dagen i vattnet för att skydda sin känsliga hud från solen.

02Svettas rött…
De utsöndrar en oljig röd substans som fungerar som en fuktighets- och solkräm och skyddar dem från bakterier. Detta gör också att det ser ut som att de svettas blod.

03Kan hålla andan i flera minuter…
Även om flodhästar kan hålla andan i ungefär sju minuter, dyker de flesta vuxna flodhästarna upp till ytan igen mellan tre till fem minuter för att andas. Detta är en automatisk process. Även en sovande flodhäst tar sig upp till ytan regelbundet för att andas utan att väckas.

04

Kan stänga ute vattnet…
De kan stänga sina näsborrar och öron för att hindra vatten från att komma in. Det är därför flodhästkalvar kan dia på land eller under vatten.

05Ett öppet gap betyder fara
En öppen mun är inte en gäspning, som det kan tyckas se ut som, utan är för att tilldela en varning. Du kommer bara att se flodhästen ’gäspa’ medan de befinner sig i vattnet, eftersom de bara är territoriella i vatten. De markerar likväl sitt territorium genom ett ”tutande” eller ”grymtande” ljud.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar