10 fakta du antagligen inte visste om flygplan

06Lära sig musikinstrument kan utveckla de mentala färdigheterna…
De flesta forskarna hävdar i dag att det inte finns några bevis på att spela klassisk musik till spädbarn ökar deras sinnen, som man trott i alla år tidigare. Men barn som däremot lär sig spela ett musikinstrument kan utveckla sina mentala färdigheter vidare än de som inte lär sig ett musikinstrument.

07

Boeing 767 är utrustad med de kraftigaste motorerna…
En Boeing 767 har onekligen en rejäl motorkraft. För att förtydliga hur kraftiga motorerna faktiskt är, så suger de in lika mycket luft som det tar att blåsa upp en Good Year-luftballong – inom loppet av bara sju sekunder (!). Om du inte vet vad en Good Year-luftballong är så är det den du kan skymta på bilden nedanför. 

08Över en mil upp i luften…
Normalt sett flyger ett flygplan vid en höjd på cirka 10,6 kilometer upp i luften. Om jordens storlek var lika stor som en stationär skrivbordsjordglob, skulle ett plan i den höjden flyga endast 2,5 millimeter över dess yta.

09

Statistiskt sett har väldigt få dött i flygolyckor…
Enligt tidningen Popular Mechanics är det 40% större chans att du överlever en flygkrasch om du sitter längst bak i planet. Dessutom har cirka 95,7% av alla människor som har varit med i en flygolycka överlevt, om man räknar alla tiders flygolyckor som har skett.

Världens största och världens snabbaste flygplan…
Världens största passagerarfartyg är Airbus A380. Det är en dubbeldäckare med fyra motorer. Planet gjorde sin första flygning den 27 april 2005. Världens snabbaste flygplan är Lockheed SR-71 Blackbird, som har flugit i 3 540 kilometer i timmen. Rekordet har hållits i närmare 40 år nu. 
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om olika flygbolag

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar