Fråga oss: ”Kan man producera guld med modern kemi?”

Allt eftersom får vi in en uppsjö av frågor, och vi på 10fakta.se vill kunna ge svar på det mesta, därför kommer nu del två i vår artikelserie ”Fråga oss” nu. Den här gången handlar det om guld! Du som läsare kan alltid ställa din fråga direkt till oss, som vi (förhoppningsvis) kan ge ett bra svar på. Så tveka inte med att skicka in din fråga till oss på fragaoss@10fakta.se!

Efter den senaste ”Fråga oss”-artikeln (”Varför luktar svett från armhålorna värre än all annan svett?”) fick vi in en hel uppsjö av mejl av läsarfrågor, och här ger vi svaret på en av alla: Kan man producera guld med modern kemi?


Visst kan vi det, det är bara väldigt opraktiskt och kolossalt dyrt. Att skapa diamant är relativt enkelt; vi måste bara konvertera kol från en form till en annan. Allt du behöver göra är att ta billig grafit, värma upp det under högt tryck och voilà – diamant är skapat (mer eller mindre).

Att skapa guld å andra sidan är en helt annan femma, eftersom vi nu måste konvertera ett element till ett annat. Den stora skillnaden mellan diamanter och guld är att guld är ett (något sällsynt) grundelement. Diamanter är en specifik form av ett (mycket, mycket vanligt) element: kol.

Nu finns det tekniker som gör det möjligt för oss att uppnå en sådan transformation med hjälp av kärnreaktorer eller partikelacceleratorer, men de är varken lätta eller billiga. Förmodligen den mest praktiska ”metod” som hittills har rapporterats var Seaborgs och hans medarbetares arbete (med papper). Deras tillvägagångssätt var att använda sig utav ett pappersark, bombardera det med höga energijoner för att se vad som skulle hända. Det hela resulterade i att de kunde finna spårmängder av olika instabila guldisotoper från den radioaktivitet de gav av sig. Forskarna misstänkte också att en del av den stabila guldisotopen (Au-197) också var där, men de kunde inte mäta den direkt.
Trots att Seaborg lyckades skapa guld använde han sig inte direkt av en praktisk industriell process. När man frågade om praktiken i hans arbete sade Seaborg att med tanke på kostnaden för försöket att skapa ett gram guld, skulle kostnaden uppgå till en kvadriljon dollar (på 1980-talet!). Det är naturligtvis mycket mer meningsfullt att bara använda det guld som moder natur har producerat för oss än att försöka att upprepa processen själva. Åtminstone än så länge.

Så ja; människan kan med hjälp av modern kemi skapa ett element av ett annat – exempelvis guld. Men räkna med att det kostar skjortan!

Har du en fråga som du vill ha svar på? Tveka inte att skicka in den till oss på fragaoss@10fakta.se!

Läs även

Fråga oss: ”Varför luktar svett från armhålorna värre än all annan svett?”

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar