Fråga oss: ”Varför luktar svett från armhålorna värre än all annan svett?”

Under det senaste året har vi fått in en hel del mejl, där läsarna har ställt en uppsjö av olika frågor. Vi har också kunnat se i vårat statistik- och analysprogram att användare har sökt efter information och svar som vi tidigare inte har kunnat besvara eller erbjuda. Så därför drar vi på 10fakta.se nu igång en ny form av artikelserie: ”Fråga oss”. Där kan du som läsare ställa din fråga direkt till oss, som vi (förhoppningsvis) kan ge ett bra svar på. Så tveka inte med att skicka in din fråga till oss på fragaoss@10fakta.se!

Låt oss gräva fram en av de första frågorna vi fick via mejl: Varför luktar svett från armhålorna betydligt värre än svett från andra kroppsdelar?


Människokroppen har uppemot tre miljoner svettkörtlar, men bara två olika typer av dem. Den första typen kallas för ”eccrine”. Dessa är placerade över hela kroppen och producerar mestadels så kallat ”vattensvett”. Den andra typen kallas ”apokrina”. Apokrina svettkörtlar finns i armhålorna och vid skrevet. Apokrinakörtlar producerar svett som har mer protein och andra näringsämnen än svett från svettkörtlarna eccrine.

Det finns bakterier i dina armhålor som smälter dessa till mineraler i svett och producerar flyktiga (illaluktande) föreningar som en avfallsprodukt. Detta är avsiktligt. Din kropp producerar och utsöndrar några av dessa kemikalier med syfte att ”mata” dessa bakterier. De kemikalierna är inte aktiva före puberteten, för det mesta, varför barn inte luktar illa av svett, medan tonåringar i regel kan lukta hemskt. Exakt varför det sker är ingen helt säker på.Två ledande teorier.

En teori är att det förmodligen har något att göra med att ”locka en partner”, enligt vår evolution och utveckling. Den starka doften skulle indikera att personen har ”extra resurser” att avkasta när man får onödiga bakterier.

En annan teori är att före däggdjur hade utvecklat bröstvårtor och bröstkörtlar för att ge mjölk, utsöndrade några däggdjur bara ”mjölksvett”, som berikades med fetter och protein från vissa hudfläckar för att mata sina unga. Myrpiggsvin är en av de få djur som fortfarande gör detta. Även om tanken på omvårdnaden av dina barn sker på underarmen av svett är äcklig, producerar apokrinakörtlarna fortfarande en ”berikad svett” som ursprungligen antagligen har använts för detta ändamål.

Har du en fråga som du vill ha svar på? Tveka inte att skicka in den till oss på fragaoss@10fakta.se!

Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om dina fingeravtryck

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar