10 fakta du antagligen inte visste om Fransk Bulldogg

Namnet till trots tror man att rasen härstammar från Frankrike, men i själva verket kommer den franska bulldoggen från England och den engelska bulldoggen. I en undersökning från 2012/2013 utnämndes den franska bulldoggen till en av världens tjugonde populäraste hundraser. Det kanske inte är så konstigt, för visst är de så kallade ”frallorna” ursöta? Här är tio fakta som du bör känna till om dvärghundrasen – om du inte redan gjorde det!01) Du har säkert tidigare hört att hundar i princip kan simma redan från födseln. Och ja, så är det i många fall, men inte i alla. Tack vare den franska bulldoggens kroppsutseende och ett kupigt huvud har rasen nämligen svårt för att simma. Så är du poolägare bör du hålla ett vakande öga på din lilla valp.

02) När en orangutangunge vid namn Malone övergavs av sin mor, visste inte Twycross Zoo i England om han skulle överleva. Lyckligtvis klev en 9-årig fransk bulldogg, Bugsy, in och tog hand om den lilla killen. Paret blev snabbt bästa vänner och somnade till och med alltid tillsammans. När Malone var tillräckligt stor fick han dock återvända till de andra orangutanger på zoo.

03) Franska bulldoggar må inte skälla så mycket, men de tycker om att ”prata”. Med hjälp av ett komplext system i form av gäspningar, gurglande, ylande och andra läten kan hundarna förmedla en illusion av sitt eget språk. Det kan även hända att de sjunger med dig till just din favoritlåt som spelas på radion. Värst är väl kanske om hunden ”sjunger” bättre än vad du själv gör.

franskbulldog1

04) Om du har en fransk bulldogg bör du undvika att skälla på den. ”Frallorna” är mycket känsliga, och tar inte kritik på det bästa sättet. Franska bulldoggar svarar bättre på positivitet och uppmuntran.

05) Det finns två olika typer av öron hos rasen. Ursprungligen hade franska bulldoggar rosenformade öron, likt deras större släkting, den engelska bulldoggen. Engelska uppfödare föredrar denna form på öronen, medan de amerikanska uppfödarna gillar mer de unika ”fladdermusliknande öronen. När en rosenörad bulldogg presenterades vid Westminster Kennel Club år 1897 i USA, blev de amerikansk hundentusiasterna mycket arga. Nu har vi dock kommit längre än så, och huruvida man vill att ens hunds öron ska vara formade är väldigt individuellt.

06) På grund av deras proportioner har hundarna lite problem med att para sig. Hanar har svårt att nå honorna, och de blir ofta svettiga och utmattade när de försöker att para sig. Som ett resultat skapas idag en stor majoritet av de franska bulldoggarna genom artificiell insemination. Franska bulldoggar har ofta också problem med att föda, vilket leder till att de under förlossningen ofta får genomgå ett C-snitt.

07) En fransk bulldogg var passagerare på fartyget Titanic, som olyckligtvis sjönk till bottnen. Hunden var dock försäkrad med 750 dollar (vilket var en halv förmögenhet på den tiden).

franskbulldogg2

08) Även de franska bulldoggarna har gjort karriär framför kamerorna. Du kan bland annat se hundrasen i filmer som ”From Hell” (Johnny Depp), ”Secondhand Lions” (Michael Caine och Robert Duvall) och ”Bringing Down the House” (Steve Martin och Queen Latifa). Även i storfilmen ”Titanic” går det att skymta en fransk bulldogg.

09) Om du har en fransk bulldogg bör du överväga att lämna hunden hemma hos någon annan när du ska ut och flyga. Bulldoggs är nämligen den ras som har drabbats mest av att under flygresor på grund av deras respiratoriska problem. De lider ofta av höftledsdysplasi och andra medicinska problem.

10) En fransk bulldogg älskar att äta, och det gör dem gärna ensamma. Undvik helst att vara för närgången när hunden ska äta. De tenderar också att sova lite väl mycket.

BONUS) De flesta hundarna av rasen snarkar på grund av deras platta ansikte.

 

Läs även
hundarprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om hundar (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar