10 fakta du antagligen inte visste om Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan var en gåva från Frankrike till USA. Men från första början var den egentligen tänkt att bli donerad till Egypten. Så blev dock inte fallet och idag är det ett minst sagt välbesökt landsmärke för USA. Med tiden som gått har Frihetsgudinnan dock ljusnat i färgen, då den från första början var mer åt det röda/bruna hållet. Nog om detta, nedan följer lite mer intressant fakta som du bör veta innan du tar dig en titt på Frihetsgudinnan på andra sidan Atlanten.

01) Gustave Eiffel, mannen som designade Eiffeltornet, hade även ett finger med i designen av Frihetsgudinnan.

02) Varje år besöker cirka 3,2 miljoner turister från hela världen Frihetsgudinnan.

03) De sju ”spikarna” från hatten ska symbolisera de sju världshaven och jordens sju kontinenter.

frihetsgudinnan1

04) Originalfacklan som hon håller i högra handen ersattes 1984 till en likadan fast guldklädd i 24 karat.

05) Det bor faktiskt en familj i ett litet hus på Liberty Island, den lilla ö som Frihetsgudinnan är belägen på.

06) Cirka 600 blixtrar träffar Frihetsgudinnan årligen. När detta sker vill man nog helst inte sitta på toppen av statyn.

07) Från första början var Frihetsgudinnan tänkt att bli konstruerad i syfte att användas som fyr. När de mitt i konstruktionen kom på att det aldrig skulle fungera blev det istället en gigantisk staty.

frihetsgudinnan2

08) Kostnaden av att bygga statyn uppkom till cirka 500,000 dollar. Mätt i dagens kurs motsvarar det cirka 10,000,000 dollar. Idag hade det inte kostat mer än 1,500,000 dollar att bygga Frihetsgudinnan.

09) Frihetsgudinnans ansikte sägs vara skulpturens mamma som stod modell.

10) Bilden av Frihetsgudinnan som pryder det officiella frimärket från USA är i själva verket en bild av en kopia av statyn som står i Las Vegas.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar