10 fakta du antagligen inte visste om fyrverkerier

Nytt år och nya möjligheter, som man så fint brukar säga. Idag vaknar antagligen en avsevärt stor procent upp med världens baksmälla i form av illamående och huvudvärk. Men vad gör det när man förhoppningsvis åt och drack gott och fick avnjuta nyårsraketerna. Här är tio fakta som du antagligen inte hade en susning om när det kommer till fyrverkerier.01) Den tidigaste dokumentation av fyrverkerier går hela 2 000 år tillbaka, och har sitt ursprung från Kina. Det kanske förklarar varför Kina är världens största exportör av fyrverkerier, då hela 90% av världens alla raketer kommer därifrån.

02) De första fyrverkerierna i England avfyrades redan år 1486, på Kung VII:s bröllop. Man tror dock att det var den italienska Marco Polo som tog med sig fyrverkerier till Europa från Kina redan runt år 1295.

03) Att drömma om fyrverkerier innebär att du gillar att vara i centrum och få uppmärksamhet. Det symboliserar även entusiasm och upprymdhet.

04) Den största raket som någonsin tillverkats vägde 13 kg och producerades och avfyrades i Portugal. Landet innehar även fler rekord, då en kombination av fyrverkerier på 66 326 styck sköts upp på en och samma gång under en föreställning.

05) I Sverige har vi 18-årsgräns på att köpa och avfyra fyrverkerier, trots detta drabbar så gott som hälften av alla fyrverkeri-relaterade skador barn under 16 år.

06) Europas största fyrverkeriföreställning sker årligen i Edinburgh, Skottland. Då skjuts cirka en miljon raketer upp inom loppet av bara en timma.

07) Till en början bestod fyrverkerier bara av orange och vitt, men på senare år, runt 1830, lyckades man blanda olika salter och kunde på så vis skapa fler färger. Blå är den svåraste färgen att producera.

08) Att associera Disney World med fyrverkerier gör nog många. Och det kanske inte är så konstigt då nöjesparken är USA:s största fyrverkerikonsument. Varje kväll är det nämligen fyrverkeriföreställningar, som lockar allt från barnfamiljer till raketentusiaster.

09) Oroa dig inte för miljön, forskare håller på att utveckla mer miljövänliga raketpjäser. Detta med hjälp av att byta ut klor mot jod. Den amerikanska forskargruppen fann att natrium och kaliumperjodat är både säkra och effektiva oxidationsmedel. Samma grupp fann också en stor framgång med att ersätta barium med bor. Det kanske vore effektivt med fyrverkerier som också gick och slängde sig i soptunnorna automatiskt efter att de har avfyrats, så det slipper att se ut som en stor soptipp efter varje nyårsafton?

10) Det är inte bara katter och hundar som är livrädda för fyrverkerier. Även fåglar kan bli så rädda att de blir desorienterade och flyger rakt in i saker och på så vis kan skada sig allvarligt.

 

Läs även
atombomberfokus
10 fakta du antagligen inte visste om atombomber

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar