10 fakta du antagligen inte visste om Game of Thrones

Game of Thrones är baserad på romanserien ”Sagan om Is och Eld”, författad av George R.R. Martin. Den första säsongen av Game of Thrones beräknades vara den dyraste TV-serien som någonsin har spelats in, och de tio avsnitten ska ha kostat mer än motsvarande 312 miljoner kronor. Seriens har minst sagt tagit publiken med storm, och idag kan du finna allt från mobilspel och accessoarer till actionfigurer och kortspel med mer. Här är tio fakta som du kanske inte kända till om en av tidernas mest populära serie.


01) Militärskolor tillhörande den turkiska armén har bannlyst sina studenter från att titta på Game of Thrones i syfte att skydda dem från pornografi, exhibitionism, missbruk med mera. År 2012 sparkades ett antal officerare från den turkiska armén när de hade tillåtit sina kadetter att titta på serien.

02) Skådespelaren Peter Vaughan, som spelar den blinda mannen Maester Aemon Targaryen, är delvis blind i det verkliga livet. Han var 91 år gammal när det sista avsnittet som han medverkade i spelades in.

03) Karaktären Hodor (se bild nedanför) kan som bekant endast säga sitt eget namn. Enligt skådespelaren Kristian Nairn som spelar denna snälla jätte så finns det hela 70 olika sätt för han att uttala Hodor på för att uttrycka olika känslor.

gameofthrones1

04) En gång när Madonna skulle fira den judiska högtiden ”Purim” ville hon klä ut sig till Game of Thrones-drottningen Daenerys Targaryen. För att hon skulle slippa att tillverka sin egen kostym hörde hon av sig till produktionsbolaget och frågade om fick låna kostymen som Emilia Clarke använder. De lånade ut den till henne med glädje.

05) Den hatade karaktären Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) har även medverkat vid två scener i filmen ”Batman Begins” från år 2005.

06) Ett Game of Thrones-avsnitt kostar mellan 6-8 miljoner dollar att spela in.

07) Game of Thrones producenter värvade lingvisten David J. Peterson för att hjälpa dem att utveckla språken ”Dothraki” och ”Valyrian”. Det är alltså tack vare honom som skådespelarna kan tala dessa språk.

gameofthrones2

08) Talisa Starks (Robb Starks fru) riktiga namn är Oona Chaplin, hon är barnbarn till den kända skådespelaren Charlie Chaplin.

09) Sedan seriens start har det blivit populärt att döpa sina barn efter Game of Thrones-karaktärer, de två mest populära namnen att ge sina barn är Khaleesi och Arya.

10) Karaktären Gregor Clegane ”The Mountain”, som spelas av Hafthór Júlíus Björnsson, var den tredje starkaste mannen i hela världen år 2015.

 

Läs även
arkivxfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Arkiv X

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar