10 fakta du antagligen inte visste om geparder

Gepard – med det latinska namnet Acinonyx jubatus – är ett kattdjur och den enda arten i underfamiljen Acinonychinae och släktet Acinonyx. Den skiljer sig från andra kattdjur då den inte kan dra in klorna på samma sätt och den har runda pupiller och jagar främst på dagen. Nedan finner du ytterligare tio fakta om just geparder, som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

01Hundvalpar och geparder…
Världen över där geparder finns i fångenskap, främst djurparker, uppmuntrar man hundvalpar till umgänge med geparder. Detta för att geparderna ska lära sig att hantera överflödig energi, lära sig sociala signaler och bekämpa stress.

02Blev nästan helt utplånade…
Geparderna blev nästan utplånade vid den senaste istiden, och alla moderna geparder härstammar från en liten del av de överlevande katterna som avlades för artens överlevnad. På grund av detta är geparderna praktiskt taget genetiska kloner av varandra.

03Har existerat i Indien…
Maharajan av Surguja
– som håller rekord för att skjuta ihjäl totalt 1 360 tigrar – sköt ner de tre sista geparderna i Indien, vilket är det enda djuret i modern historia som har blivit utdött i landet på grund av onaturliga orsaker.

04

Världens snabbaste däggdjur…
Geparden springer snabbare än alla nu levande däggdjur och kan korta sträckor nå upp till 112 kilometer i timmen. När geparden jagar är den mer i luften än vad den nuddar marken.

05Kan bara springa korta stunder…
Att vara snabb har också sina brister. När de jagar gäller det för kattdjuret att vara taktiskt, eftersom de bara kan springa i cirka 30 sekunder innan hjärnan blir överhettad och mer eller mindre ”stänger av sig”.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar