10 fakta du antagligen inte visste om giraffer

Giraffen, ett väldigt fascinerande djur minst sagt. Den trivs bäst på afrikanska savanner men ibland syns den även till i mer öppna skogsområden. Giraffer har även ett väldigt kraftigt hjärta som kan pumpa ut hela 60 liter blod per minut. Om man jämför detta med människans fem liter per minut så har vi inte så mycket att säga till om.

Här kommer tio fakta om djurrikets långa farbror!

01) En fullvuxen giraffhane kan bli ända upp till 5,5 meter lång vilket gör den till det högsta levande landdjuret i hela världen.

02) Det finns ingen människa som har sett en giraff simma.

03) En giraff behöver sällan dricka vatten mer än en gång varannan dag på grund av allt vatten som kommer ifrån växterna dom äter. Dem kan till och med överleva längre utan vatten än en kamel!

giraff-2

04) Giraffer behöver endast sova mellan fem minuter till två timmar per dygn, det gör dem till ett av de däggdjur som behöver minst sömn på hela jorden.

05) Fullvuxna giraffers tungor kan bli över en halv meter långa!

06) Innan två giraffer parar sig så kissar honan i munnen på hanen. Jag vet, ni tror inte på oss. Men det är faktiskt sant!

07) Många tror att giraffer inte kan ligga eller sitta ner, vilket inte är sant. Dem gör det väldigt sällan dock på grund av att det ofta är svårt för dem att resa sig upp igen.

giraff-1

08) När man bygger kraftledningar i Moçambique måste dem vara minst 12 meter höga så att giraffer säkert kan strosa förbi.

09) Giraffen är det enda ryggradsdjuret som inte kan gäspa.

10) Giraffkalvar är ett lätt byte för afrikanska rovdjur såsom hyenor, leoparder och afrikanska vildhundar. Detta gör att endast ca 50 % av giraffkalvarna överlever!

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar